Zaduženi u švajcarskim francima štrajkuju glađu FOTO: N1

Dinar može da reši problem građana zaduženih u švajcarskim francima

Zaduženi u švajcarskim francima štrajkuju glađu FOTO: N1
Kredite koje su građani uzimali u švajcarskim francima mogao bi da reši srpski dinar.

Najizvesnije rešenje problema koji traje duže od decenije i koje muče blizu 20.000 ljiudi u Srbiji, jeste ukidanje valutne klauzule kojom su ovi zajmovi vezani za franke.

To znači da bi sledeće rate vredele isto kao i na samom startu kredita, i to u dinarima, pišu Večernje Novosti.

U slučaju ovakvog rešenja, zaduženima u francima kojima su u proteklom periodu rate bile i duplo veće, banke bi uradile novu računicu kredita. Time bi preostali dug bio manji."Banke bi računovodstveno svele potraživanja na razumnu meru. Umesto loših kljenata i plasmana, dobili bi dobre, a banke bi se oslobodile i tereta velikih rezervacija na loše zajmove. Sva iskustva iz regiona govore da su banke posle ovakvog rešenja bile profitabilnije", kaže Jelena Pavlović, advokat i član upravnog odbora Udruženja CHF Srbija.

Podsetimo, članovi udruženja CHF već šesti dan zaredom protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, zahtevajući da on donese jasan pravni stav o spornim kreditima. 

Zvanični podaci banaka pokazuju da kredite u švajcarskim francima trenutno otplaćuje 16.814 građana.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara