'Divlji zapad' na tržištu zaštitnih maski

Foto: Pixabay

Potražnja na svetskom nivou za zaštitnim maskama, neophodnim tokom pandemije koronavirusa pretvorila je ovo tržište u "Divlji zapad", gde su Sjedinjene Američke Države često spremne da ponude više od ostalih kupaca koji su već potpisali ugovore.

Rojters prenosi tvrdnje zvaničnika u Francuskoj i Nemačkoj da kupci iz Amerike plaćaju Kini, glavnom svetskom proizvođaču maski mnogo više od tržišne cene, a slične informacije stižu i iz Brazila.

"Novac je nebitan. Oni plaćaju svaku cenu zato što su očajni", rekao je zvaničnik nemačke Hrišćansko demokratske unije (CDU) za Rojters.

Vlade širom sveta, od izbijanja pandemije očajnički pokušavaju da povećaju zalihe maski, kako za medicinske radnike, tako i za građane. Kada je broj obolelih u svetu prešao milion, a epidemija buknula u SAD-u, trka za zalihama dodatno je pojačana.

Tako je porudžbina 200 hiljada maski za Nemačku "konfiskovana" u Bangkoku, zbog čega je upravo ministar unutrašnjih poslova te države Andreas Gajzel ovaj slučaj opisao kao "Divlji zapad".

Ministar zdravlja Brazila Luis Enrike Mandeta kaže da je Peking odustao od brazilske porudžbine kada je iz Amerike stiglo 20 kargo aviona po iste proizvode. Slična iskustva prilikom nabavke maski imali su i u Parizu. Francuski mediji tako prenose da su se pre poletanja kineskog aviona punog maski koji je Francuska platila, na pisti pojavili američki agenti i ponudili duplo više novca i to u kešu nakon čega je avion promenio destinaciju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • veterinar

    Amerikanci jednostavno nastampaju koliko im novca treba, sto ostali ne mogu.I taj nastampani novac ima vrednost koju mu daju bas oni koji ne mogu da ga stampaju..Kapito?