Doživotna "kazna" za prevremenu penziju

Nova ekonomija

Građani koji su otišli u prevremenu starosnu penziju pre 65. godine života moraće doživotno da plaćaju kaznu od 0,35 odsto mesečno, bez obzira da li su se ponovo zaposlili ili su nastavili sebi da uplaćuju staž.

Penzioner iz Mladenovca sa 61 godinom starosti i 41 godinom radnog staža morao je u prevremenu starosnu penziju jer je proglašen tehnološkim viškom. Nije ni pretpostavljao da ništa ne menja situaciju ni to što se ponovo zaposlio i radio do 65. godine, piše Politika. 

Problem je, međutim, što se nije raspitao da li i pod kojim uslovima neko može da bude oslobođen plaćanja ovih kazni. Novi poslodavac mu je  redovno uplaćivao doprinose i zdravstveno, ali kazna ostaje. 

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, onaj ko ode u prevremenu starosnu penziju ostaje prevremeni starosni penzioner dok je živ. Ne može da dokupi staž do predviđenih 65 godina za punu starosnu penziju i računa da će mu se penali ukinuti. 

Jedini način da se izbegne ova kazna jeste da se ne podnosi zahtev za penziju u slučaju da zaposleni pre 65. godine ostane bez posla. Ili da se prijavi na biro rada ili da nastavi da radi do pune starosne penzije, kada će predati zahtev za penziju i neće plaćati penale.

Država ne pomišlja da oslobodi penzionere ovih kazni jer bi umesto sadašnjih 350 miliona dinara, koliko koštaju prevremeno penzionisani građani, ukidanjem ovih penala trošak bio veći od 545 miliona dinara. 

U Fiskalnom savetu smatraju da su penali neophodni za normalno funkcionisanje penzionog sistema jer prevremeni odlazak u penziju podrazumeva, po njima, pre svega duži period primanja penzija, pa su 

penali, po njima, jedino pravično rešenje. Sindikati najavljuju da će ponovo inicirati ukidanje ovih kazni.

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 44 hiljade penzionera koji su otišli u prevremenu starosnu penziju. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara