FOTO: Nova ekonomija

Doživotni zatvor suprotan evropskim pravilima, može završiti u Strazburu

FOTO: Nova ekonomija

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je uvođenje kazne doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta u nesaglasju sa evropskim pravilima i da se to pitanje može naći pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

„Videćemo da li će to biti na stolu u Strazburu, za to bi trebalo da neko pokrene postupak. Srbija nije članica EU, unutar EU to ne bi išlo", rekao je Varadi za RSE.

On je rekao da bi bilo bolje rešenje da je zadržana mogućnost smanjenja kazne, umesto da postoji jedino mogućnost predsedničkog pomilovanja.

"Ljudska prava", napominje, "se štite, čak i ako je reč o kriminalcima, jer i oni imaju pravo na ljudski tretman".

Skupština Srbije uvela je 21. maja kaznu doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta za krivična dela teškog ubistva, silovanja sa smrtnim ishodom, obljube nad nemoćnim licem, obljube sa detetom i obljube zloupotrebom položaja.

PROČITAJTE JOŠ:

Pravnici protiv doživotnog zatvora bez uslovne

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • snezana

    Razumeme sto je ukinuta smrtna kazna, jer ko smo mi da nekome oduzimamo zivot, ali da pomilujemo ubice, silovatelje, pedofile, da ih soijalizujemo kako opozicija to popularno naziva, je van pameti. Takve ljude treba osuditi ne samo na robiju-doživotnu, vec i na težak fizički rad tokom cele robije....Poznati doktor-psihijatar, dr. Jerotic je rekao da onaj ko pocini silovanje, sigurno ponavlja to delo samo je pitanje vremena...

  • snezana

    Hocete da zveri imaju "ljudska prava"-bravo-licemeri!!!