"Do kraja godine počinje izgradnje metroa, novog mosta i Linijskog parka"

Foto: Pixabay

Glavni gradski urbanista Beograda Marko Stojčić izjavio je da će do kraja godine početi izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka, prenosi Beoinfo.

On je kazao da je period pandemije korona virusa iskorišćen da se pripreme projekti za izgradnju metroa kao najveće graditeljske intervencije u zadnjih nekoliko decenija, kao i Linijskog parka, za koji je naveo da će "u značajnoj meri promentii karakter jednog velikog dela grada".

"Duboko se ušlo u pripreme za izgradnju mosta preko Ade Huje i novog savskog mosta, koji treba tunelom od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana da spoji savsku i dunavsku obalu", najavio je Stojčić.

Takodje je najavio i urbanizaciju "Mitićeve rupe" na Slaviji, uz napomenu da će za taj projekat biti raspisan javni arhitektonski konkurs, uz zadržavanje parka na jednoj polovini parcele.

Beograd predlaže zgrade umesto parka u "Mitićevoj rupi"
Ne davimo Beograd predao potpise i primedbe protiv rušenja parka na Slaviji

Urbanista je dodao i da da prostor preko puta "Beograda na vodi" u Bloku 18 "vapi za urbanizacojom", koja će početi kada se reše pravno-imovinski sporovi.

Ove godine će se, prema Stojčićevim rečima, početi i sa izgradnjom javne garaže u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici.

"Očekuje i početak izgradnje Nacionalnog stadiona kao i svih pratećih sadržaja, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića", naveo je Stojčić.

Najavio je i da će se Istorijski muzej Srbije uskoro useliti staru zgradu železničke stanice na rekosntruisanom Savskom trgu, kao i završetak dela trga iza te zgrade sa budućom metro stanicom, postavljanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na pjaceti kod Gundulićevog venca i otkrivanje spomenika Diani Budisavljević u Savskom parku pored Beton hale. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara