FOTO: Vikipedia

Aleksandar Antić, ministar energetike:

Do kraja ove godine još 200 megavati iz energije vetra

FOTO: Vikipedia

U Srbiji je u proteklih nekoliko godina pušteno na mrežu oko 150 megavati iz obnovljivih izvora energije, a do kraja ove godine biće pušteno još 200 megavati iz energije vetra, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Aleksandar Antić je na Međunarodnoj konferenciji Energy and Ecology Industry EEI2018 u Rektoratu Univerziteta u Beogradu rekao da će i iduća godina biti značajna i da se očekuje proizvodnja novih 200-250 megavata iz energije vetra, a da će se u 2020. dostići cilj da proizvodnja bude između 500 i 600 megavata iz obnovljivih izvora energije.

"Naši ekonomski ciljevi leže pre svega na tri najvažnija stuba – jedan je unapređenje i efikasnosti i zaštita životne sredine postojećih postrojenja za proizvodnju električne energije, kao i izgradnja novih proizvodnih objekata koji u sebe uključuju zahteve najbolje dostupne tehnologije i najviše standarde pre svega u oblasti zaštite životne sredine", rekao je ministar.

Dodao je da su takođe važni novi projekti što se tiče obnovljivih izvora energije.

"Srbija u ovom trenutku krupnim koracima dostiže zapadno-evropske zemlje koje su u to krenule devedesetih godina kada smo se mi suočavali s velikim problemima kao društvo i država. Kao treći stub razvoja definisani su novi izvori energije", rekao je Antić, dodajući da na tom planu postoji ogroman prostor da se stvari unaprede.

Ciljevi su pre svega vezani za nove tehnologije, za pametne sisteme, i sve ono što nauka i tehnologija stavljaju na raspolaganje energetskoj industriji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara