Dobijamo 175 miliona evra bespovratne pomoći od EU

Srbija dobija 175 miliona evra bespovratne pomoći od Evopske unije za IPARD program.

Načinila je veliki napredak u poljoprivredi i EU će ostati otvorena za saradnju jer ima veliki potencijal, rekli su danas direktor u Generalnom direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj Mario Milucev i sef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Oni su posetili Sajam poljoprivrede u Novom Sadu. 

"U pitanju je pomoć u iznosu od 175 miliona evra koja dolazi iz evropskog budžeta i ako se uzme u obzir i pomoć iz budžeta Republike Srbije, to je preko 230 miliona evra i ako uzmete u obzir i privatni deo gde je učešće korisnika podnosioca zahteva, to ce biti značajan iznos...", kaže Milucev. 

Kako je rekao, rezultati dobijeni u prva dva sprovedena javna poziva zaslužuju čestitke. 

"To znaci da Srbija ima potencijal. Evropska komisija ovo ohrabruje i daje podršku Srbiji da nastavi dalje. Ove mere su pre svega mere tehničke pomoći. Ministre, sada je u vasim rukama instrument i na vama je da ga najbolje upotrebite. I mi smo naravno otvoreni za saradnju i dalje kako bismo i dalje zajednički radili”, poručio je Milucev ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću. 

Nedimović kaže da je Srbija konačno deo zajednicke poljoprivredne politike Evropske unije. 

Dodaje da očekuje da ćemo do polovine juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kada je u pitanju IPARD projekat, vredan, kako kaze, 225 miliona evra. 

"Danas je za nas jedan jako vazan dan. Mi mozemo sada da kažemo da smo prva dva konkursa za IPARD koji se odnose na traktore i organizaciju zavrsili, poceli smo kontrole na licu mesta, nadam se da ćemo sledeće nedelje potpisati finansijski sporazum sa EK i da ćemo u prvih 10 do 15 dana juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima", rekao je Nedimović, dodavši da ima preko 500 aplikacija. 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici pohvalio je rad ministra poljoprivrede Branislava Nedimovica kada je u pitanju ovaj projekat i rekao da će EU finansijski podrzati projekat bespovratnom pomoći od 175 milona evra. 

"Taj fond će zajedno sa privatnim i javnim fondovima pospešiti investicije i očekuje se da će iznositi 400 miliona evra. Srbija je vec napravila odredjene napretke kada je reč o poljoprivredi. Proteklih godina izvoz proizvoda u EU se udvostručio tako da smo mi uvereni da će ovaj projekat pomoći da se još više ojačaju kapaciteti Srbije", rekao je Fabrici. 

Fabrici se osvrnuo na i na današnji Samit EU -Zapadni Balkan u Sofiji , istakavsi da pored političke vizije i budućnosti o kojoj se danas raspravlja u bugarskoj prestonici,, mora govoriti i o konkretnim merama za unapredjenje poljoprivrede u Srbiji. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic najavio je i da će se Srbija ubuduće pojavljivati na svim sajmovima poljoprivrede u inostranstvu. 

Rekao je da su sredstva za to odvojena i da se već od 2019. godine može očekivati da Srbija počne da učestvuje na inostranim sajmovima poljoprivrede I to, kako je rekao, samostalno.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara