Dobio presudu protiv banke zbog kredita u 'švajcarcima'

Jedan dužnik u švajcarcima iz Srbije tužio je banku i dobio presudu po kojoj mu se od glavnice kredita odbijaju nezakonito uvećane kamatne stope.

Uz to, sud je presudio da taj klijent nastavlja dalju otplatu kredita bez kamate.

Kada je ovaj dužnik tužio banku, prvostepeni sud je u potpunosti poništio ugovor u švajcarcima, ali je Apelacioni sud presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje uz upozorenje da se obrati pažnja na činjenicu da je ugovaranje i valutne klauzule i promenljive kamatne stope nezakonito.

Nakon ponovoljenog postupka, poništen je kompletan član ugovora u kom je sadržana odredba o kamati. 

"To znači da će se ovaj kredit ubuduće plaćati bez kamate, samo glavnica, što znači da će sve dosadašnje uplate koje su otišle na kamatu preraspodeliti na glavnicu, pa će samim tim sadašnji dug biti znatno manji, čime se i mesečna obaveza značajno smanjuje”, kaže Dejan Gavrilović, predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva". 

Uzećemo za primer dužnika koji je polovinom 2008. godine podigao 70.000 švajcarskih franaka na 30 godina sa kamatom od četiri odsto i mesečnom ratom od 335 švajcarskih franaka. Nakon sedam godina redovne otplate, odnosno 86 plaćenih rata, on banci duguje 60.000 švajcarskih franaka, a platio je ukupno 18.700 kamate i 10.000 glavnice. 

"Ako se presuda primeni na ovaj slučaj, sva plaćena kamata se odbija od glavnice, pa klijent sada duguje 41.300 švajcarskih franaka. Kada se taj ostatak podeli na preostali broj rata od 274 rate, dobija se mesečna rata od 150 franaka, ili 180 manje svakog meseca”, kaže Gavrilović. 

Većina će se zapitati gde je tu zarada banke. 

"Sud smatra da banka dovoljno zarađuje na valutnoj klauzuli, jer je franak 2008. godine bio oko 50 dinara, trenutno je oko 110 din, a išao je i do 120, u nekim bankama i 130 din”, kaže on. 

Na žalost, situacija je takva da mnogi nemaju novca da plate velike sudske takse radi pokretanja ovih sporova, ili nemaju dovoljno vremena da sačekaju ishod. Ovo samo potvrđuje da rešenje postoji ali da NBS ne želi da naškodi bankama, a sve na štetu svojih građana. 

Mirjana Uzelac jedna je od mnogih koji nisu želeli da prihvate nijedan model koji je ponudila NBS. 

"Sve što su nam do sada predložili bilo je nepovoljno za nas. Konvertovanjem u evre glavnica bi nam se neznatno smanjila, ali bi nam rata bila ili 10, 20 evra manja, ili čak i veća nego sada. Meni je početna rata bila 140 evra, sad mi je 300 evra. Ako mi smanje 30 evra, šta sam ja time dobila?”, kaže ona. 

"Zato sam odlučila da tužim banku, jer su nam po ugovoru koji smo dobili nezakonito uvećavane kamate, a plaćali smo banci i neke silne provizije. Čekam bolje rešenje koje će da donese država, a ako do toga ne dođe, većina nas će ići na poništenje ugovora”, kaže Uzelac. 

To je razlog zbog kojeg je samo 255 građana odlučilo da konvertuje kredit u evro. 

"To su uglavnom zaposleni u bankama koje su iste te banke primorale da to urade, jer im je prećeno otkazima. Oni generalno nerado pričaju o tome, nisu sigurni da su uradili pravu stvar, jer franak je već počeo da pada. Osim toga, pojedine banke ucenjuju korisnike koji kasne sa uplatama nekoliko rata da moraju prihvatiti neki od modela inače će im aktivirati hipoteku. U svemu tome je najstrašnije to što NBS štiti banke, a ne građane”.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara