Dodeljuju se četiri nacionalne frekvencija, prijavilo se 14 TV stanica

Foto: Pixabay

Na konkursu za dodelu četiri nacionalne TV frekvencije prijavilo se 14 televizija, među kojima su N1, Nova S, Hepi, Pink, Vesti, Prva, B92, Kopernikus, UNA, K1, Tanjug, TV2, BK i Kurir, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Višnja Aranđelović kaže da je pri odabiru televizija koje će dobiti nacionalnu pokrivenost najbitniji kriterijum kvalitet programa, kao i da se pri izboru vrednuju i ekonomska i tehnička održivost.

Izveštaj REM-a iz 2020. godine pokazao je da kulturno-umetnički program u potpunosti izostaje na svim komercijalnim televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Osim kulturnog, naučno-obrazovni i dečji programi su izostavljeni na Pinku, kao i na TV Hepi, koja je nekada bila prepoznatljiva po sadržaju za decu.

"Nije jeftino snimiti dokumentarnu ili dečju emisiju, a opet taj program nije dovoljno atraktivan za oglašivače. To nije izgovor da ih ne bude, jer privatne televizije koje imaju ili će imati dozvolu za nacionalno emitovanje, iako komercijalne, imaju obavezu da vode računa o javnom interesu", rekla je Aranđelović.

Cenzolovka: Karolina postala nacionalni radio
Studio B, BK i Kopernikus odbijeni za nacionalnu frekvenciju
Vino, bodež, gusle: Šta su funkcioneri Srbije dobijali na poklon

Ona je dodala i da više dokumentarnih, naučno-obrazovnih, dečjih i kulturno-umetničkih emisija obezbeđuje kvalitetniji program.

Članica REM-a je kazala i da sankcija za televizije sa nacionalnom frekvencijom koje do sada nisu imale tu vrstu programa neće biti, jer je pravilnik koji propisuje kvote za učešće informativnog, dokumentarnog, naučno-obrazovnog, dečjeg i ostalih programa donet 2014. godine.

Prema rečima Aranđelovićeve, televizije koje nemaju te vrste programa, a imaju nacionalnu frekvenciju, dobile su dozvolu za nacionalnu pokrivenost pre donošenja propisa koji to uređuju, pa nisu imale obavezu da ih se pridržavaju.

Od televizija koje su se javile na konkurs, nacionalnu frekvenciju trenutno imaju televizije Prva, Hepi, B92 i Pink, dok je peta frekvencija koja je nekada pripadala televiziji Avala devet godina neraspoređena.

Konkurs za dodelu nacionalnih TV frekvencija zatvoren je u utorak, 21. juna 2022. godine.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.