FOTO:N1

Protest prosvetara ispred Vlade Srbije:

Dogovori sa ministrom Šarčevićem nisu ispoštovani

FOTO:N1
Prosvetni sindikati održali su protest ispred Vlade Srbije jer, kako kažu, svi njihovi dogovori sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem nisu poštovani.

Prosvetni radnici su, kako tvrde sindikati, iz medija saznali za usvajanje Zakona o budžetu za 2019. godinu, kojim je zaposlenima u prosveti predviđeno povećanje od svega devet odsto, a dogovor nije bio takav.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete poručili su, sa današnjeg protestnog skupa ispred Vlade Srbije, da neće odustati od obećanog povećanja plata od 14,6 odsto, a predstavnike vlasti, koji su prekršili potpisani sporazum, nazvali su, pored ostalog, "šibicarima".

Oni su rekli i da neće odustati od zahteva da se ne dele u dva platna razreda, nego da budu u jednom, kao i da žele da budu jednako tretirani kao i svi ostali državni službenici.

Direktorka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković kazala je nakon današnjeg protesta da članovi tog sindikata u prepodnevnoj smeni štrajkuju u preko 500 škola u Srbiji, skraćenjem časova na pola sata.

Ona je za agenciju Beta izjavila da su zahtevi prosvetаra isti već duže vreme, da trаže nаstаvаk pregovorа o plаtnim grupаmа i rаzredimа, povećаnje zаrаdа zа 14,67 odsto i početаk pregovorа o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u mаrtu sledeće godine.

Janković je navela da je USPRS ove godine ističući te zateve štrajkovao tri puta ove godine i da "nemaju razloge da sa njima prestanu".

"Dolazimo do toga da nismo dovoljno poštovani. Sa Vladom (i nadležnim Ministarstvom) smo pregovarali mesecima, a nakon toga dogovori nisu ispunjeni. Time je sam socijalni dijalog u Srbiji doveden u pitanje", rekla je Janković. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara