FOTO: Pixabay

Dok je ovaca, biće i vune – samo što je niko neće

FOTO: Pixabay

 

Umesto da se prerađuje u Srbiji ili izvozi, od čega se nekad dobro zarađivalo, ovčje runo uglavnom završi na deponiji ili u jami, pišu Večernje novosti od utorka.

Pešterska vuna nekada se izvozila za Englesku gde je uglavnom korišćena za tkanje tepiha, a danas se ogromne količine bacaju odmah posle šišanja, prenose Večernje novosti.

Ovaj list intervjuisao je braću Almira i Nazima Tahirovića iz Raždaginje na Pešteru, koji svake godine ošišaju po 25.000 ovaca po ceni od jednog evra po grlu, a koji kažu da se gro vune odmah spaljuje.

„Nekada je vuna bila bogatstvo. Od pešterske vune tkali su se vrhunski ćilimi i pleli topli džemperi. Ali sada je sve to zamrlo", rekao je Nazim Tahirović.

On je dodao da na Pešteru više niko ne otkupljuje vunu, pa je braća najčešće odvoze u specijalne jame, polivaju benzinom i spaljuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Izdavaču Informera tri miliona za reklamiranje od Državne lutrije

Vlada Srbije krši Ustav: Kinezima besplatni hektari, „domaćima" naplaćuje

Kako navode Novosti, pešterske tkalje bile su poznate širom sveta, a PIK Pešter je svojevremeno zapošljavao njih 3.000.

Inače, PIK Pešter je privatizovan 2006. godine a u godinama koje su usledile radnici su optuživali novog vlasnika, biznismena Đuru Obradovića, za nepoštovanje kupoprodajnog ugovora, nepokretanje proizvodnje i samovoljnu porodaju imovine.

Bivši v.d. direktora PIK 'Pešter' iz Sjenice Vidosav Dumić izjavio je još 2002. godine da je propadanje te firme počelo ranih 1990-ih, zahvaljujući različitim mahinacijama tadašnjeg rukovodstva.

Dumić je rekao za Blic da je kombinat oštećen kroz ugovor sa osiguravajućim društvom, nenamenskim trošenjem kredita i mahinacijama sa zemljištem.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara