Domaća industrijska proizvodnja u aprilu manja za 16,6 odsto

Foto: Pixabay

Industrijska proizvodnja u Srbiji je tokom aprila 2020. godine bila manja za 16,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u odnosu na prosek 2019. godine manja za 20,8 odsto, navodi Republički zavod za statistiku (RZS).

Industrijska proizvodnja u periodu od januara do aprila je na međugodišnjem nivou opala za 0,8 odsto.

Najveći pad zabeležen je u sektoru prerađivačke industrije, koja je u odnosu na prošli april manja skoro za petinu, sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je istovremeno pao za 9,9 odsto, dok je rudarstvo palo za tek 0,1 odsto,

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u aprilu 2020. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju da je došlo do pada u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (za 57,4 odsto), kapitalnih proizvoda (za 42,7 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (za 20,2 odsto), i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (za 16,5 odsto).

Jedini rast zabeležen je u grupi "energija", koja je na međugodišnjem nivou veća za 2,1 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u aprilu 2020. godine, u odnosu na isti mesec lane, izazvao je pad proizvoda od gume i plastike, proizvodnje motornih vozila i prikolica, proizvodnja prehrambenih proizvoda, električne energije i pića.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja poslednjeg aprila u odnosu na 2019. godinu kod ukupne industrijske proizvodnje manja je za 20,7 odsto, a kod prerađivačke industrije manja je za 24,8 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara