Domaći BDP uvećan za pet odsto u prvom tromesečju

Foto: Pixabay

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu tekuće godine je na međugodišnjem nivou iznosio pet odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). 

Desezonirana serija podataka pokazuje pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2020. godine od 0,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom tromesečju tekuće godine je zabeležen značajan realni rast BDP-a u sektoru građevinarstva, koji je uvećan za 19,6 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine, sektoru informisanja i komunikacija (11,8 odsto), sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite (11,8 odsto) i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (4,5 odsto).

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP u prva tri meseca 2020. godine je na međugodišnjem nivou zabeležen realni rast kod svih agregata.

Predstavnici vlasti su se u mesecima tokom korona krize više puta naglašavali da će realni rast BDP-a u prvom tromesečju biti između 5,1 i 5,2 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara