Država daje 200 miliona dinara za otpis duga Srbija Voza

Foto: Wikimedia - Srđan Popović

Akcionarskom društvu za železnički prevoz putanika Srbija Voz dodeljeno je 200 miliona dinara subvencija iz državnog budžeta, navodi se u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Država je, umesto Srbija Voza, namirila dug ovog preduzeća prema akcionarskom društvu "Infrasturktura železnice Srbije" po osnovu isplate pristupa javnoj železničkoj infrastrukturi, kao i za pristup uslužnim objektima i za dodatne i prateće usluge.

Zašto Srbija po svaku cenu cepa javna preduzeća?

Kao razlog zbog čega preduzeće Srbija Voz nije samo otplatilo dug navodi se uticaj koju je pandemija imala na smanjenje njihovih prihoda.

Cilj dodeljivanja subvenije je "uspostavljanje finansijske stabilnosti poslovanja Srbija Voz a.d. koja je je destablizovana u poslovanju nastalih usled izbijanja epidemije".

Kad ne znaš šta ćeš, donesi strategiju

Međutim, i pre pandemije poslovni prihodi "Srbija Voza" opadali su i to znatno brže. Pad prihoda beleže još od 2016. godine kada su oni iznosili 7,3 milijardi, da bi zatim svake godine bili sve manji: 2017. godine -6,8 milijardi, 2018. - 5,8 milijardi, 2019. - 5,55 milijardi i 2020. - 5,3 milijarde.

Srbija Voz ceo ovaj period posluje u gubitku, a 2020. neto gubitak je iznosio 1,05 milijardi dinara, što je manje nego 2019. godine kada je bio 2,6 milijardi dinara.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.