Država izdvojila novac za pomoć samostalnim umetnicima

Sajt Narodnog pozorišta

Vlada Srbije je donela odluku da iz tekuće budžetske rezerve izdvoji 211,77 miliona dinara za pomoć samostalnim umetnicima u cilju ublažavanja posledica pandemije COVID-19, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Prema evidenciji koju je Ministarstvu kulture i informisanja dostavio Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja, ukupan broj samostalnih umetnika je 2.373. Računica pokazuje da bi onda svi oni trebalo da dobiju minimalac od 30.000 dinara za maj, jun i jul mesec. 

Podsećamo, prethodno je više istaknutih glumaca, kompozitora i umetnika pokrenulo je pre nekoliko dana peticiju da se pomoć u vidu tri minimalne zarade isplati i samostalnim i nezaposlenim umetnicima i radnicima u kulturi. Peticiju je potpisalo više od 5000 ljudi.

"Tražimo da država hitno izdvoji novac, naš novac za rešavanje elementarnog egzistencijalnog opstanka umetnika i radnika u kulturi. Pre uvođenja vanrednog stanja, 11. marta, prvo su zatvorena pozorišta. U našoj zemlji poslednje su zatvorene kockarnice. Ima u tom redosledu postupaka zatvaranja i neke simbolike. Odluka Vlade je jedno veliko kockanje sa smislom, ali kockanje i sa sudbinom kulturnog identiteta naše zemlje", navodi se u peticiji koju potpisuju i Nataša Ninković, Vesna Čipčić i Svetlana Bojković.

Takođe, kultura je jedina delatnost kojoj su subvencije u ovoj godini, prema rebalansu budžeta, smanjene za 20 odsto.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara