Foto: Nova ekonomija

Država taksistima namenila po 8.000 evra za nove automobile

Foto: Nova ekonomija
Taksisti u Srbiji će u sledeće tri godine biti u mogućnosti da konkurišu za bespovratnu subvenciju od 8.000 evra za nabavku novih vozila, iako se nakon prestanka protesta taksi udruženja govorilo da će dobiti oko 5.000 evra za tu namenu.

Kako se navodi u Uredbi o uslovima i načinu sporoveđenja subvencionisane nabavke tehničkih vozila koju je usvojila Vlada Srbije, pravo na subvencije imaju svi taksi prevoznici koji javni prevoz obavljaju najmanje godinu dana, koji su izmirili sva dugovanja prema državi ili koji su svoje poreske obaveze reprogramirali na iznos manji od 500.000 dinara.

Aleksandar Bjelić, predsednik Udruženja taksista Srbije, je za list Danas ocenio da od 17.500 registrovanih taksista u Srbiji bar 3.000 do 4.000 njih ne mogu da ispune te uslove, što bi značilo da će država za ovu namenu potrošiti oko 96 miliona evra.

Ako i preostali taksisti uspeju da namire dugovanja, ta svota bi se povećala na celih 140 miliona evra.

Subvencionisanje će se isključivo nabavka vozila skuplja od 13.000 evra, koja su na električni ili hibridni pogon, ili koja zadovoljavaju najmanje euro 6 standard.

Taksi prevoznik će morati da dokaže da je isplatio najmanje 15% kupoprodajne cene novog putničkog vozila da bi koristio subvenciju.

Taksisti takođe neće smeti da prodaju novo vozilo najmanje tri godine, koliko su takođe dužni i da sa njim obavljaju taksi delatnost. 

Beogradski taksisti su u oktobru obustavili protest koji je trajao 11 radnih dana nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bjelića je nakon sastanka izjavio da su taksisti od Vučića dobili garancije da će se pravila o pružanja usluga prevoza striktno poštovati i da će sankcije početi da se primenjuju na sve one koji krše Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

PROČITAJTE JOŠ:Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Mucenik

    Држава неће поклонити таксистима 140 милиона евра, већ ће им дати паре од отете пензије. Боље је и то, него да покраду те паре, ако већ нису.

  • Mucenik

    Држава неће поклонити таксистима 140 милиона евра, већ ће им дати паре од отете пензије. Боље је и то, него да покраду те паре, ако већ нису.

  • Alexa

    Koji je razlog da drzava favorizuje taksiste ? Po cemu su oni znacajniji od nekih drugih preduzetnika koji rade i po trideset i vise godina ne uspevajuci da obnove svoju opremu i alate ? Za sve te godine su drzavi placali porez a od nje nikada nista nisu dobili.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.