Foto: Pixabay

Država uskraćena za 6,7 milijardi zbog auto-otpada

Foto: Pixabay
Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da su uvoznici automobila u periodu od 2014. do 2018. godine budžet Srbije uskratili za 6,7 milijardi dinara, samo po osnovu uvoza vozila koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada.

Kako prenose Večernje novosti, na ime takse koja se naplaćuju za potencijalne zagađivače naplaćeno je 11,1 milijardi dinara, ali su proizvođači i uvoznici automobila budžet uskratili za milijarde ili izbegavanjem plaćanja ekotaksi ili tako što ih nisu isplaćivali u celosti.

DRI je utvrdila da Agencija za zaštitu životne sredine nije efikasno kontrolisala dostavljanje podataka za Nacionalni registar izvora zagađivanje, kao ni tačnost dostavljenih podataka.
Prema procenama revizora, oko 1.900 preduzeća nije prijavilo količine uvezenih vozila ukupne tonaže od blizu 364 hiljada u posmatranom periodu.

Na zahtev DRI, Agencija za zaštitu životne sredine je navela da se zvanično nije obraćala Ministarstvu sa zahtevom za sprovođenje inspekcisjkog nadzora uvoznika vozila koji nisu dostavljali podatke za prethodne tri godine, ali je dodala da je spisak tih preduzeća javan i da ga DRI može koristiti u svakom trenutku.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara