FOTO: Nova ekonomija (Dragan Milošević)

Država zapošljava još inspektora i podiže im platu

FOTO: Nova ekonomija (Dragan Milošević)
Vlada Srbije će uskoro odobriti zapošljavanje novih inspektora u republičkim inspekcijama, a minimalna plata biće im podignuta na 62.000 dinara, najavio je danas u Beogradu Dragan Pušara, rukovodilac Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor. 

Na skupu posvećenom Svetskom danu bezbednosti hrane koji je organizovao  USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj i Ministarstvo poljoprivrede, on je kazao da je prosečna starost inspektora u šest inspekcija koje se bave bezbednošću hrane, oko 53 godine.

On je ocenio da su "sve racionalizacije prelamale preko broja inspektora u ministarstvima” i da je na bazi procene rizika, sa novom komponentom u radu inspekcija koja je preventivna, došlo do novog broja inspektora, kazao je Pušara.

Kako je rekao, u veterinarskoj inspekciji biće zaposleno još 52 inspektora u naredne tri godine, a u  fitosanitarnoj 18 inspektora.

On je rekao i da će Vlada Srbije za sedam dana izmeniti uredbu o razvrstavanju državnih službenika tako da će inspektori budi samostalni savetnici što će im doneti minimalnu platu od 62. 000 dinara.

Prema njegovim rečima, percepcija zvanja inspektora nije na nivou na kojem je bila zbog čega će Koordinaciona komisija započeti kampanju značaja inspekcijskog posla, naročito u bezbednosti hrane.

Inspekcije iz sistema hrane su prošle godine obavile  303 hiljade nadzora što je više od 60 odsto svih nadzora u 2018. godini, naveo je Pušara. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Aca

    Broj se neće povećati. Toliko odlazi u penziju. Konkurs ne postoji. Potreban ti je pečat lokalnog šefa ili da imaš teču u Ministarstvu!