Državna subvencija nije spasila fabriku Gorenja u Zaječaru

Foto: ilustracija Pixabay

Fabrika Gorenje Home u Zaječaru, koja posluje pod okriljem kineske Hisense Grupe kao većinskog vlasnika, krajem maja ove godine prekida sa radom zbog gubitaka i neodrživosti daljeg poslovanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema saopštenju kompanije Gorenje od 15. maja, fabrika Gorenje Home nije uspela da obezbedi održivost poslovanja.

Sindikat Sloga kao jedini reprezentativan u fabrici pregovarao je o uslovima pod kojim će radnicima biti otkazani ugovori i isplaćene otpremnine.

Prema saopštenju kompanije, sa reprezentativnim sindikatom je postignut dogovor o „svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena“.

Iz kompanije Gorenje navode da je Gorenje Grupa za projekat u Zaječaru dobila 3 miliona evra državnih subvencija za zapošljavanje od čega je iskoristila 1,2 miliona evra.

„Zbog nerešenih problema sa električnom energijom, aneksom ugovora sa Vladom iz 2016. godine definisano je da je Gorenje dužno da u Zaječaru zaposli 120 radnika (umesto 300 radnika) na period od tri godine, što je u potpunosti realizovano“, navodi se u odgovoru.

U saopštenju  se ističe i da je ostatak subvencije od 1,8 miliona, prema ovom aneksu, iskoristila valjevska fabrika Gorenje u kojoj je posao na neodređeno vreme dobilo 180 radnika.

Gorenje je tako bilo subvencionisano sa 10.000 evra po radnom mestu.

Iz Ministarstva privrede nisu odgovorili na pitanja da li je zaječarska fabrika koristila državne subvencije, u kom iznosu i da li je fabrika ispunila sve obaveze u skladu sa ugovorima o subvencijama. Odgovore na pitanja u vezi sa gašenjem fabrike nije pružila ni opština Zaječar.

U toku su pregovori sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju zaječarske fabrike i ponovo zaposlili radnike.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Milka

    Jel ovo napredna Srbija. Samu sebe treba da bijem kad ne osećam ovo blagostanje