Državni sekretar: Zaposlili smo 18.000 zdravstvenih radnika

Pexels

Prethodnih godina je zaposleno 18.000 zdravstvenih radnika i odobreno 9.000 specijalizacija, a udeo nemedicinskog osoblja smanjen je sa 28% na manje od 20% sa tendencijom potpunog izdvajanja nemedicinskih delatnosti iz zdravstva, kazao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić na predstavljanju Specijalnog izdanja NALED-ove publikacije Siva knjiga zdravstva.

  „Angažovanje privatnog sektora u zdravstvenom sistemu je nešto na čemu radimo poslednjih godinu dana i sigurno da postoji veliki prostor za unapređenje tog odnosa naročito u segmentima gde postoje liste čekanja“, dodao je Vekić, navodi se na sajtu NALED-a.

Podsećamo, istraživanje Nove ekonomije je pokazalo da je za pet godina (2014-2018) broj zaposlenih u zdravstvu smanjen za gotovo 10.000 ljudi, što je utvrđeno na osnovu podataka Instituta Batut i Fiskalnog saveta. 

U tom smanjenju, broj zdravstvenih radnika smanjen je za 3000, doktora medicine skoro 1000 manje, i administrativno i tehničko osoblje smanjeno je za nešto oko pet hiljada ljudi.

Sindikat lekara i farmaceuta: Godišnje nam odlazi pet odsto lekara

 Kako se navodi na sajtu NALED-a, šef Kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva naglasio je da je ta institucija dosad odobrila četiri projekta u sektoru zdravstva i od 2013. Srbiji su na raspolaganje stavljena sredstva u iznosu od 54 miliona evra. Među nekoliko ključnih rezultata poslednjih godina on je istakao da su jedinične cene najčešće korišćenih lekova smanjene 27%, a upotreba antibiotika za 38%.

 Ipak, građani Srbije izdvajaju 40% novca za zdravstvo direktno iz svog džepa i to je jedan od najvećih troškova među zemljama regiona. Taj trošak je potrebno smanjiti poboljšanjem usluga, a to u velikoj meri podrazumeva i veću integraciju privatnog sektora u zdravstveni sistem. Siva knjiga zdravstva je značajna jer otvara dijalog na tu temu, a prilika za unapređenje sistema jeste i izrada novog plana optimizacije mreže zdravstvenih ustanova – rekao je Ndegva.

 

  

 

 

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara