FOTO: GSP

DRI: Novac od „bus plusa“ ne sme u budžet Beograda

FOTO: GSP

Državna revizorska institucija (DRI) smatra da prihod od prodaje karata za gradski prevoz u Beogradu nije javan prihod i ne može da ide u gradski budžet, nego pripada preduzeću koje se bavi prevozom, javljaju Večernje novosti.

Ovo se navodi u Izveštaji o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Beograda, prenose Novosti.

„Na računu Grada mogu da budu samo javni prihodi. A novac od prodatih karata za gradski prevoz nije javni prihod", utvrdila je DRI.

Kako stoji u izveštaju, budžetski prihodi Beograda u 2018. godini su „neosnovano uvećani" za skoro osam milijardi dinara na ime uplaćenih sredstava integrisanog tarifnog sistema za naplatu karata u javnom prevozu, a koja nemaju karakter javnih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

PROČITAJTE JOŠ:

Državni revizor utvrdio nepravilnosti „teške" 217 milijardi

Opština Bečej članovima komisija, bez pravnog osnova, uplatila dva miliona dinara

DRI je preporučila odgovornim licima da sredstva ITS koja nisu javan prihod ne uključuju u budžet.

U izveštaju se navodi da su po ovom osnovu prihodi grada uvećani za 7,9 milijardi dinara, dok su rashodi po osnovu prenetih sredstava prevoznicima na ime raspodele tog novca iznosile 7,6 milijardi.

Po ovom osnovu grad Beograd ostvario je suficit od 376 miliona dinara „čije uvećanje se nije odrazilo na konačan rezultat poslovanja" grada u 2018. godini, navodi DRI.

Prema podacima revizora, nijedan drugi grad u Srbiji ne uključuje novac od prodatih karata za gradski prevoz u budžet lokalne samouprave, navode Večernje novosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara