DRI: Završni račun državnog budžeta "blizu pozitivne ocene"

Foto: Pixabay

Generalni državni revizor Duško Pejović predstavio je poslanicima Narodne skupštine "Izveštaj o reviziji Završnog računa budžeta Republike Srbije za 2019. godinu", saopštila je Državna revizorska instritucija (DRI). Revizijom su obuhvaćeni finansijski izveštaji 26 subjekta, od čega je 17 direktnih i devet indirektnih budžetskih korisnika.

Pejović je rekao da je izraženo 13 pozitivnih mišljenja i 13 mišljenja sa rezervom, dok negativnih mišljenja i uzdržavanja od davanja mišljenja nije bilo.

U izveštaju se navodi da "Završni račun budžeta RS za 2019. godinu" sadrži 89 projektnih aktivnosti koje nisu realizovane i u okviru kojih nije bilo izvršenja rashoda i izdataka.

DRI je saopštila da je ovo prvi put da je državni revizor pred poslanicima obrazlagao tu vrstu izveštaja.

"Finansijsko upravljanje i kontrola nisu u potpunosti uspostavljeni kod korisnika budžeta. I dalje postoje greške u ekonomskoj i funkcionalnoj klasifikaciji, ali su one manje po iznosima u odnosu na protekle godine", rekao je Pejović.

U oblasti prihoda i primanja, prema njegovim rečima, uočene su nepravilnosti u iznosu od 5,8 milijardi dinara.

"Što se tiče rashoda i izdataka, revidirali smo 1,52 biliona (hiljada milijardi) dinara i utvrdili greške u vrednosti od 9,2 milijarde dinara, što je 0,6 odsto od revidiranog dela. To pokazuje da je budžet Republike Srbije blizu pozitivne ocene", zaključio je Pejović.

On je napomenuo da utvrđivanjem rezultata za 2019. godinu, nisu obuhvaćeni rashodi i izdaci koji iznose najmanje 6,1 milijardu dinara. U oblasti popisa utvrđene su greške u vrednosti od 12,7 milijardi dinara.

"To je oblast koja ima manjkavosti i kojoj je potrebno unapređenje", naglasio je Pejović.

Dodao je da su u bilansu stanja utvrđene nepravilnosti u iznosu od 65,3 milijarde dinara. Prema nnjegovim rečima pohvalno je što su prvi put u poslovnim knjigama evidentirane obaveze u vrednosti od 67,5 milijardi dinara. Prvi put je evidentirana i nefinansijska imovina u pripremi, u zalihama, kao i dotacije, donacije i avansi.

Učešće duga opšteg nivoa države, ne uključujući obaveze na osnovu restitucije, u BDP-u kako kaže, iznosi 52,9 odsto.

Dodaje i da su revizori dali ukupno 110 preporuka, od kojih je 19 u vezi sa Završnim računom budžeta RS, 44 preporuke direktnim i 47 indirektnim korisnicima republičkog budžeta. Generalni državni revizor očekuje da u predviđenom roku od 90 dana budu otklonjene nepravilnosti onde gde je to moguće.

GRADSKA ČISTOĆA ISPLAĆIVALA DUPLO MANJE MINIMALNE ZARADE OD ZAKONOM PROPISANIH

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Gojko

    Možda je pozitivan za privatne budžete, za državni, teško.

  • Trle

    Pa koliko se po gradu cuje gospodin Pejovic je blizak vladajucoj stranci! Je l tako gospodine?