Dronovi nadleću njive na prvoj digitalnoj farmi u Srbiji

Novosadski Biosens nedavno je u Krivaji kod Bačke Topole otvorio prvi digitalnu farmu u Srbiji. I pored toga što je postao jedan od evropskih centara naučne izvrsnosti - Institut nema svoju zgradu, a vlasti obećavaju da će uskoro rešiti i taj problem. Svojim pronalascima, naučnici centra osvajali su prva mesta na svetskim i evropskim takmičenjima, a neki od njihovih pronalazaka su budućnost i u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije.

Trenutno ih ima pedeset, a misija ovih madih naučnika je da informacione tehnologije iz virtuelnog sveta uvedu na njive.

"Putem dronova ili satelita on tačno može da vidi kako njegova biljka raste, gde raste bolje, gde raste lošije. Na osnovu tih snimaka već može da se radi predikcija prinosa", rekao je Vladan Minić, naučnik saradnik Biosens instituta.

Sve ove informacije korisnik dobija putem agrosens aplikacije. Stižu iz niza modernih uređaja, poput onog koji meri fotosintezu svake biljke na recimo polju pšenice, ali ne samo to.

"To nam daje veoma korisne informacije o biljci u smislu da li joj fali nekih hranjivih sastojaka. Da li joj fali vode i slično" rekao je Goran Kitić, šef laboratorije za nano i mikro elektroniku Biosensa.

Vode može da zafali i vašoj zemlji, što će vam otkriti uređaj za merenje vlage, dok će vam ovaj na mobilni telefon poslati podatke o njenom kvalitetu.

"Takvi uređaju postoje, ali se radi isključivo u labortorijsim uslovima. Nama je namera da ovo opet bude deo jednog autonomnog sistema gde bi robot išao po polju, radio uzrokovanje zemljišta i uprvo ovakvom elekrtohemijskom sondom određivao sadržaj azota", kaže Goran Kitić, šef laboratorije za nano i mikro elektroniku Biosens.

Institut je na konkursu EU "Horizot 2020", bio najbolje plasiran među 200 renomiranih naučnih institucija iz cele Evrope. Zato kažu da nemaju nameru da odlaze iz Srbije, jer naučnici iz celog sveta dolaze kod njih.

Vladan Minić, naučnik saradnik Biosens instituta kaže da su prvoo krenuli od jedne grupe pa su došli do Instituta, koji oseća kao deo sebe, tako da će ostati u zemlji.

"Imamo na raspolaganju najsavremeniju opremu i nabavićemo joiš savremeniju, na pomolu je i nova zgrada, tako da nas mnogo uzbudljivih stvari čeka", rekao je Goran Kitić, šef laboratorije za nano i mikro elektroniku Biosens.

A planira se da još 150 inžinjera uzme učešće kada ovaj institut dobije svoje prostorije, jer su trenutno podstanari. Sedam naučnih odeljenja uskoro bi trebalo da se smeste u novoj zgradi u univerzitetskom kapusu, čija bi izgradnja trebalo da počne za nekoliko meseci.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara