Foto: Nova ekonomija

Društvo mora da prekine stigmatizaciju očeva na roditeljskom odsustvu

Foto: Nova ekonomija
Iako zakon u Švedskoj predviđa da i očevi i majke dobiju po 240 dana porodiljskog odsustva, svega 14% novopečenih očeva to pravo iskoristi u celosti. U Srbiji je postotak odsustva zbog bebe koji muškarci upražnjavaju još niži, manje od 4%. Ako želi da postane više produktivno i više jednako, društvo mora da prekine stigmatizaciju očeva koji pauziraju svoju karijeru zbog dece, zaključci su trećeg panela pod nazivom „Ja sam i tatino dete: od porodiljskog ka roditeljskom odsustvu".

Aleksandra Triantafilidu (Triantafyllidou), menadžerka za ljude i kulturu zadužena za jugoistočnu Evropu u IKEA, navela je da je ta kompanija prva na svetu uvela jednomečno plaćeno odsustvo za očeve.

„Želimo da slušamo i da učimo i od drugih kompanija, da stvorimo zajedništvo, a ne da samo IKEA bude (kompanija odgovorna prema roditeljima). Postoji više divnih primera, kao onaaj u našoj kompaniji u Austriji, gde umesto jedne dirketorke imamo dve koje koje rade part-time", rekla je Triantafilidu.

Ona je navela da biznis sektor sve više prepoznaje da muško-ženski timovi imaju bolje ideje i bolje rezultate, a da je IKEA dokazala da investiranje u zaposlene, u roditejstvo donosi dobre rezultate i, posledično, profit.

Vlasnica „Bebi patrola" i osnivačica udruženje „Fit i zdrava mama" Dušica Kovačević je rekla da društvo treba da sagleda potrebe porodice kao celine, a da se očevi i njihova uloga često previđaju.

„Kao na primer prisustvo oca na porođaju. Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji a svojim porodiljama uopše ne nudi mogućnost da posete svoje partnerke. U našoj zemlji, jedan otac prisustvuje rađanju na 25 porođaja koji se dese. U Skandinaviji, na primer, 98% njih prisustvuje", rekla je Kovačević.
Konferencija%20 %20Poslovanje%20po%20meri%20porodica%20 %20treci%20panel%20(4)
FOTO: Nova ekonomija

Nenad Rudić, psihijatar na Institutu za mentalno zdravlje, naveo je da roditeljstvo zahteva iskrenost, koja je neophodna za uspešno vaspitavanje deteta, a da će svako „prepisivanje" recepata od drugih roditelja biti propast.

Prema njegovim rečima, svako fizičko kažnjavanje je lični i pedagoški neuspeh, a naše društvo ne razlikuje u dovoljnoj meri disciplinovanje i kažnjavanje.

„Roditeljstvo je proces i traganje za pravom merom u postavljanju granica. Tu se proverava koliko smo zapravo iskreni sa detetom. Istovremeno mi istražujemo dete, ali i ono istražuje nas. U roditeljstvu se jako teško nadoknađuju propuštene godine", kazao je Rudić.

Dizajner Slavimir Stojanović govorio je o svom iskustvu oca koji se pretežno stara o malom detetu, ali priznaje da u tome uspeva zbog prirode svog posla.

"Zbog roditeljstva shvatiš zašto si se rodio - naravno, nisam se rodio da bih to dete napravio zajedno sa svojom partnerkom, već sam sa ćerkom, kako je rasla, ja počeo da rastem - u edukativnom i pedagoškom smislu. Video sam svrhu svog talenta", rekao je Stojanović.

Konferenciju "Poslovanje po meri porodica” organizovala je Business Info Grupa, uz podršku Ministarstva culture i informisanja i u saradnji sa UNICEF-om.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara