Društvo za zaštitu i proučavanje ptica tvrdi: Ugroženo tresetište blizu Tutina

Foto: Pixabay

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sopštilo je da je tokom sprovođenja projekta "Protect Pešter Wetlands" uočilo da se na lokalitetu Svačiće, u selu Mitrova kod Tutina, ugrožava planinska tresava koju prave Stublina, Bezanac, Berovački i Staroselski potok. Tvde da se ona zatrpava kamenjem i komunalnim otpadom, kao i da se u blizini gradi turistički centar.

"Planinske tresave su jedan od najugroženijih tipova staništa na planeti Zemlji. U Srbiji i svetu su one zaštićene 'Ramsarskom konvencijom'". Tresave filtriraju vodu kroz zemljište i održava visok nivo podzemnih voda", rekao je Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Šćiban navodi da je to posebno važno zbog kraškog karaktera tla i činjenice da celo područje ima problema sa vodosnabdevanjem i upozorava da zatrpavanje tresave kamenjem i komunalnim može i da utiče na zagađenje podzemnih voda.

NEBODERI KRIVI ZA STRADANJE MILIONA PTICA GODIŠNJE

Osvrnuo se i na činjenicu da je pored kamenoloma na mestu nekadašnjeg praistorijskog utvrđenja započeta i izgradnja velikog turističkog centra koji će ovaj arheološki lokalitet trajno uništiti.

"Opština novcem građana omogućava i podržava uništavanje najverovatnije ilirskog utvrđenja starog između 2700-2600 godina. Lokalna zajednica time umesto jedinstvene istorijske turističke atrakcije dobija privatni turistički kompleks kakav je mogao da bude izgrađen na bilo kojem drugom okolnom uzvišenju", kazao je predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Prema njegovim rečima, "žalosno je što širom zemlje svuda moramo da gledamo primere teškog nepoštovanja prema zajedničkom kulturnom i prirodnom nasleđu".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara