Foto: Udruženje reciklera Srbije

Država reciklerima dužna blizu 3 milijarde

Foto: Udruženje reciklera Srbije
Ukupna dugovanja države prema reciklažnoj industriji iznose 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2018. godinu, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije.

Oni podsećaju da je u republički budžet od ekoloških taksi u 2018. godini prikupljeno 11,5 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada sada izdvojeno samo 2,19 milijardi dinara.

Kako se u saopštenju dalje navodi, Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali juče ugovore o isplati podsticajnih sredstava za prerađeni otpad u 2018. godini, a reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 65% od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2018. godinu.

- Treću godinu za redom opredeljuje se manje novca od urađenog posla. Potraživanja operatera za zbrinut otpad tokom prošle godine su u skladu sa zapisnicima republičke inspekcije i važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Osim manjka, problem je što se tek u aprilu 2019. godine isplaćuje novac za posao koji je urađen u januaru prošle godine. To je ogroman period što čini ovaj biznis neodrživim - rekao je Nikola Egić potpredsednik Udruženja reciklera Srbije na sastanku povodom potpisivanja ugovora u Ministarstvu zaštite životne sredine.

PROČITAJTE JOŠ:

On je istakao da reciklažna industrija radi posao od opšteg značaja i da bi trebalo da se pronađe održivo rešenje za isplatu svih količina zbrinutog opasnog otpada.

- Eko taksu plaćaju građani kada kupuju proizvod, na primer neki kućni uređaj, i taj novac sada postaje opšti prihod republičkog budžeta. Neophodno je da sav novac prikupljen od eko takse bude evidentiran na posebnom računu odnosno da se nađe model da se ceo iznos izdvaja u Zeleni fond i da se troši za životnu sredinu - napomenuo je Egić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao da je reciklažna industrija značajna grana privrede i velika šansa za zapošljavanje.

- Nećemo odustati od toga da tražimo da se za reciklažnu industriju izdvoji više novca nego do sada. Razgovaramo sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim da se za 2018. godinu obezbedi još sredstava. Želimo da izdvajamo godišnje 3,5 milijardi dinara za reciklere. Što više kapaciteta i novca uložimo u ovu oblast, dobićemo više radnih mesta i manje zagađenu životnu sredinu – izjavio je ministar Trivan na sastanku sa reciklerima.

Iz ovog udruženja navode da su recikleri u Srbiji važan činilac u održavanju zdravije životne, o čemu govori podatak da je ova industrija zbrinula 500.000 tona opasnog otpada.
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.