FOTO: Orjen/Wikimedia Commons

Dualno obrazovanje ubuduće i za vojsku i policiju

FOTO: Orjen/Wikimedia Commons
Nove izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju koje se trenutno nalaze u skupštinskoj proceduri predviđaju da se spisku poslodavaca koji mogu obučavati srednjoškolce dodaju i organi unutrašnjih poslova i odbrane. 

"Na učenje kroz rad koje se realizuje kod navedenih organa primenjivaće se propisi koji uređuju njihov rad i odredbe ovog zakona… a učenici koji budu pohađali obrazovne profile u ovim organima ostvariće finansijsko obezbeđenje u skladu sa propisima kojima se uređuje rad tih organa”, navodi se u tekstu predloga, bez dodatnih pojašnjenja na kakvim poslovima bi mogli da budu angažovani budući đaci.

Pored do sada definisanih uslova za obuku profila u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, spisak škola koje mogu da učestvuju u dualnom programu će se takođe proširiti i na majstorsko i specijalističko obrazovanje, kao i na srednješkolsko obrazovanje koje traje dve godine.

Predložene odredbe definišu da se učenje kroz rad ubuduće neće obavljati noću, a najavljene su i promene u uslovima za angažovanje instruktora i izdavanje njihovih licenci.

Ubuduće će Privredna komora Srbije dostavljati nadležnom ministarstvu plan za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje za narednu školsku godinu, a najkasnije do 14.  februara tekuće za narednu školsku godinu, koji će kreirati u saradnji sa poslodavcima.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iz septembra, ukupno 72 srednje stručne škole realizuju jedan ili više dualnih obrazovnih profila od ukupno 35 dualnih obrazovnih profila za ovu godinu. 

Preliminarni podaci o upisu učenika u srednje škole pokazuju da je oko 2.600 učenika upisalo prvi razred po dualnom modelu, a da se ukupno u svim razredima u dualnom obrazovanju nalazi oko 7.000 učenika u 104 škole.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • 215

    Zar nije moglo da se napise DVOJNO obrazovanje?