Dubravka Stojanović FOTO: Nova ekonomija

Dubravka Stojanović: Najveći poraz nije Vučić, nego stanje u kom je Vučić moguć

Dubravka Stojanović FOTO: Nova ekonomija
Opozicija se samoukinula, a društvo nije stvorilo nove alternative i to je za mene najveći poraz, izjavila je za Nedeljnik Dubravka Stojanović, profesorka sa odeljenja istorije Filozofskog fakulteta u Beogradu.

"Ne Vučić, nego stanje u kome je Vučić moguć. Postoji minimum koji čine podela vlasti, poštovanje sopstvenih zakona i institucija, obezbeđivanje osnovnih sloboda - sa slobodom medija na čelu, zabrana verbalnog i fizičkog nasilja prema neistomišljenicima, koji moraju postati okvir opšteg konsenzusa, koji se moraju braniti u svakoj situaciji", navodi profesorka Stojanović.

Ona dodaje da je otpor društva važniji od promene vlasti.

"Niko ne misli da 'upristojavanje' političkog života u Srbiji može biti brzo i lako, ali jeste ključno što je povučena granica preko koje nijedna vlast ne sme ići. Otpor društva je zato važniji od puke, površne promene vlasti", kaže Dubravka Stojanović.

Prema njenim rečima, svakom političkom pokretu neophodno je vođstvo, jasan cilj i program koji odgovara na pitanje - šta posle?

"Ali, po mnogo čemu, mi živimo u vremenu velikih političkih promena, u kome klasične političke partije u svim zemljama deluju kao ispražnjeni mehuri koji više ne umeju da nađu odgovor na probleme društva. Ako je tako u Francuskoj, može da bude i kod nas", rekla je Dubravka Stojanović.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara