FOTO: N1

Goran Vesić:

Dve milijarde dinara prihoda više u gradskoj kasi

FOTO: N1

Najvažnija tačka dnevnog reda današnje sednice Skupštine Beograda je odluka o rebalansu budžeta, koji se prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića donosi jer su prihodi u gradskoj kasi veći za više od dve milijarde dinara.

Vesić je na sednici gradskog parlamenta kazao da je bužetom predviđeno 103,7 milijardi dinara prihoda, a da sada oni iznose 105,8 milijardi, zbog čega je neophodan rebalans.

"Rebalans budžeta za 2018. godinu, kao i do sada, rezultat je restriktivnog i uravnoteženog pristupa planiranju prihoda u gradskoj kasi", kazao je Vesić.

On je kazao da je najveće povećanje ostvareno od poreza na zarade koji iznosi 869 miliona i naglasio da to jasno govori da "u gradu ima više zaposlenih i da plate rastu".

Prema njegovim rečima, povećani su i ukupni prihodi za uređenje građevinskog zemljišta, što je dokaz da se više gradi u glavnom gradu.

Vesić je napomenuo da su naredne godine u planu veliki infrastrukturni projekti, među kojima su novi savski most, novi gradski tunel, Topčiderski tunel, kao i završetak Mosta na Adi. Te projekte, dodao je Vesić, grad će raditi zajedno sa republikom.

Kad je reč o rashodima, napomenuo je Goran Vesić, najveća povećanja tiču se socijalne zaštite i to u segmentu naknada za decu i porodicu.

Prema njegovim rečima, rebalansom su rashodi za socijalna osiguranja i socijalnu zaštitu sada iznose 6,5 milijardi.

Dodao je da je od tih sredstava predviđeno 30 miliona za porodilje, kao i za vraćanje novca po tužbama roditelja, jer je prethodna gradska vlast nezakonito naplaćivala vrtiće, što će na kraju, kako je procenio grad koštati oko tri milijarde dinara.

Predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević rekao je da će grad nastaviti da ulaže u obdaništa, sportske objekte, komunalnu i putnu infrastrukturu.

On je kazao i da je 3,5 miliona predviđeno za osnovno, a 1,8 miliona za srednje obrazovanje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara