Dve nedelje za prijavu: Dodela bespovratne pomoći za oporavak turizma

Foto: Pixabay

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju uputila je javni poziv za prijavu na projekat čiji je cilj razvoj turizma i prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, objavljeno je na portalu te organizacije Nemačkasaradnja.rs

Korisnici pomoći u okviru projekta pod nazivom "EU za kulturno nasleđe i turizam" mogu da budu mikro i mali preduzetnici iz oblasti turizma, uključujući nosioce kategorizovanog smeštaja i registrovana gazdinstva, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu da se prijave do 21. jula, a pravo učešća imaju kandidati iz 12 gradova i opština: Boljevca, Bora, Golubca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevaca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Ukupan budžet programa je milion evra, a vrednost pojedinačnog projekta može da bude najviše1,2 miliona dinara, a najmanje 240.000 dinara.

Sopstveni doprinos onih koji konkurišu je 10 odsto vrednosti ukupnih sredstava koja se traže.

Aktivnosti koje mogu da se finansiraju su modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja.

Tu spada, mada ne isključivo, renoviranje, adaptacija, proširenje, unapređenje kvaliteta objekata i nabavka neophodne opreme.

Finansiranje može da obuhvata infrastrukturu malog obima, opremu za postojeće ili nove osmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme.

Mogu da se unapređuju bezbednosni i higijenski standardi objekata i usluga, noviteti, promocije.

Pomoć se odnosi, mada ne isključivo, na vlasnike smeštaja, kampova, ugostiteljskih objekata, vinarija, na proizvodnju i prodaju suvenira.

Podnosioci zahteva mogu da budu i fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, osnosno preduzetnici sa najviše 50 zaposlenih.

Oni moraju da budu registrovani kod relevantnih nadležnih organa kao pružaoci turističkih usluga najmanje šest meseci pre podnošenja zahteva za dodelu sredstava.

Posebni uslovi važe i za one koji nameravaju da ulažu u objekte, a odnose se na vlasništvo, ne manje od pet godina.

Projekat finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara