Easy Aerial predstavio rad svog drona na Telenor 5G mreži

Foto: Promo

Startap Easy Aerial demonstrirao je juče po prvi put u Srbiji rad svog drona za nadgledanje, u okviru Telenor testnog 5G okruženja koje se nalazi u Naučno-tehnološkom parku Beograd, navodi se u saopštenju.

"5G tehnologija donosi odsustvo kašnjenja u prenosu podataka, što je za naše rešenje veoma važno... Dron prepoznaje da li se neko ili nešto kreće po prostoru i, ukoliko je tako, alarmira koga je potrebno. Cilj ovih sistema je da omoguće napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i integraciju sa drugim sistemima pametne zaštite. Zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitne pomoći, vatrogasci i vazduhoplovstvo", kazao je Ninoslav Adžibaba, jedan od osnivača Easy Aerial.

Taj američki startap inače svoj razvojni centar ima u Naučno-tehnološkom parku Beograd, a trenutno imaju klijente u 20 država na pet kontinenata. 

Svoja inovativna rešenja razvijaju u Srbiji, dok se finalni proizvod pravi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Probni let obavljen je nedelju dana pre demonstracije koja treba da se desi u Njujorku, a cena jednog drona se kreće od 50 do 100 hiljada dolara, prenose današnje Večernje novosti.

"Nedavno nam je klijent postala policija u Majamiju koja je koristila naše dronove za nadgledanje poslednjeg Super bowl-a, a već sarađujemo i sa policijom, vatrogasnim službama i vazduhoplovstvom u SAD-u", navodi Adžibaba.

Upotreba drona na 5G mreži znači da se eliminiše potreba da se radnici hitnih službi obučavaju za upravljanje dronom, nego se putem 5G tehnologije to radi iz kontrolnog centra, uz potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.  

"Kada smo postavljali prvu 5G baznu stanicu, ideja nam je bila da domaćim kompanijama, startapima i studentima omogućimo da svoja rešenja testiraju ovde, kao da se nalaze bilo gde u svetu. Uspeli smo čak da budemo i brži, a pozivamo sve koji imaju rešenja ili ideje da nam se jave i da zajednički dođemo do konkretnih primena, čak i pre nego što se 5G razvije, kako bismo stekli uvid u to šta nam ova napredna tehnologija donosi", rekao je izvršni direktor tehnike u Telenoru Saša Leković. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara