Na prodaju FOTO: Nova ekonomija

EBRD za prodaju Komercijalne i zbog mešanja politike

Na prodaju FOTO: Nova ekonomija

Politika se meša u poslovanje državnih preduzeća i to je jedan od razloga što Evropska banka za obnovu i razvoj, akcionar u Komercijalnoj, podržava privatizaciju ove domaće banke. Takav zaključak sledi iz odgovora od ove međunarodne finansijske institucija na pitanje zašto želi da izađe iz vlasništva ove 50 godina stare domaće banke. 

"Ciljevi i operacije preduzeća u državnom vlasništvu često su pod uticajem političkih faktora, što utiče da njihove performanse budu slabije od konkurencije u privatnom sektoru.Takva preduzeća zahtevaju finansijsku podršku države ili pružaju usluge slabog kvaliteta”, navodi EBRD na pitanje upućeno mejlom. 

Kako je odgovoreno, EBRD podržava privatizaciju ili komercijalizaciju državnih preduzeća, jer obe ove aktivnosti ako su sprovedene kako treba i transparentno, mogu doprineti unapređenju korporativnog upravljanja, finansijskim rezultatima i boljem kvalitetu usluga. 

PROČITAJTE JOŠ: ELEGANTAN RAZVOD UZ DOBRU ZARADU

ZA I PROTIV PRODAJE KOMERCIJALNE BANKE

U vlasništvu države je 41,74 odsto akcija Komercijalne banke, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poseduje 24,43 odsto kapitala, a Fond IFC 10,15 odsto.

Očekuje se da finansijski savetnik, francuski Lazard, do kraja juna predložiti najbolju moguću strategiju i način prodaje akcija Komercijalne banke. 

EBRD ima put opciju u Komercijalnoj banci. To je mehanizam koji obavezuje državu da otkupi akcije EBRD i ostalih inostranih akcionara  po unapred dogovorenoj ceni od oko 240 miliona evra, ukoliko država ne pokrene privatizaciju ili EBRD nije zadovoljan privatizacijom. 

EBRD je Komercijalnu dokapitalizovao u dva maha, 2006. sa 70 miliona evra, a posle nekoliko godina sa još 50 miliona evra.

I. Pavlović


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara