EIB: Investicije od 1,7 milijardi evra za zdravstvo i mala preduzeća

Pixabay

Evropska investiciona banka (EIB) saopštila je danas da je na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan potvrdila da će investirati 1,7 milijarde evra kako bi podržala brži oporavak tog regiona od posledica pandemije.

Zdravstveni sistemi u državama regiona, kao i mala i srednja preduzeća biće glavni korisnici ovog paketa podrške EU. Mere će dodatno ojačati i bankarski sektor u regionu i omogućiti tehničku pomoćza pripremu i realizaciju razvojnih projekata i privlačenje dodatnih investicija.

U saopštenju se navodi da je to deo finansijskog paketa pomoći regionu od 3,3 milijarde evra koje je pripremila Evropska komisija.

Predsednik EIB Verner Hojer rekao je da uprkos nesagledivim izazovima koje je pandemija donela u EU, paket ekonomskih mera predstavlja dokaz iskrene podrške partnerima na Zapadnom Balkanu i posvećenosti međunarodnoj sardnji.

„Značajne potrebe Zapadnog Balkana mogu se podmiriti isključivo saradnjom i EIB će rado dati doprinos tim naporima kroz investicioni okvir za Zapadni Balkan, kao i kroz plan za oporavak ekonomije i investicije koje se očekuju“, poručio je Hojer.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji rekao je da se kroz odgovor na pandemiju vidi da Evrpska unija zemlje Zapadnog Balkana vidi kao svoje privilegovane partnere i buduće članice. On je istakao da će fokus biti na ubrzanom plasiranju finansijskih sredstava korisnicima u regionu, jer je pravovremena pomoć ključna, a paralelno će se nastaviti sa pripremom sveobuhvatnog ekonomskog i investicionog plana koji će pomoći Zapadnom Balkanu na putu dugoročnog oporavka, navodi se u saopštenju EIB.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara