FOTO: Wikimedia

EK: Očekuju se solidne investicije i nastavak dinamičnog rasta srpske privrede

FOTO: Wikimedia
Evropska komisija ocenila je u novom ekonomskom izveštaju da je perspektive privrede Srbije i dalje snažna i da se očekuje nastavak dinamičnog rasta, uprkos blagom ublažavanju, ali bi značajno usporavanje ili zaustavljanje velikih strukturnih reformi moglo negativno uticati na poverenje investitora.

U jesenjem ekonomskom izveštaju Komisija je navela da se ekonomski rast Srbije ubrzao na skoro pet odsto u prvoj polovini 2018. godine.

Komisija procenjuje privredni rast Srbije ove godine na 4,1 odsto, a u sledeće dve 3,8 odsto. Nezaposlenost je sada 13,1 odsto, s tim da bi sledeće trebalo da bude 12 odsto, a 2020. da se smanji na 10,9 odsto.

Očekuje se da će investicije biti solidne i da će domaća potrošnja dobiti dalji podsticaj od rasta zaposlenosti i zarada, kao i da će finansijski uslovi i fiskalna politika podržati rast, navodi se u izveštaju. Investicije su pozitivno iznenadile u prvoj polovini godine, ali se očekuje da će se one umeriti u narednom periodu.

Rast privrede mogao doneti dalje dobitke u zapošljavanju i da nezaposlenost padne na najniži nivo u više decenija, navodi se u izveštaju uz upozorenje da to s negativnim razvojem u trgovini može podići inflaciju ka tri odsto.

Komisija, međutim, upozorava da bi značajno usporavanje ili zaustavljanje velikih strukturnih reformi moglo negativno uticati na poverenje investitora, kao i da bi spoljni šokovi usled međunarodne trgovine i geopolitičkih tenzija mogli omesti pozitivne tendencije.

Snažna domaća potražnja i pogršani uslovi za trgovinu, mogu međutim podići inflaciju i spoljni debalans. Komisija ocenjuje da je visoka domaća potražnja uzela danak na spoljni debalans pa se povećao spoljnotrgovinski deficit.

Dinamika spoljne trgovine je takođe snažna, mada je smanjen rast i uvoza i izvoza, a može se očekivati i dalje smanjivanje rast izvoza usled moguće slabije potražnje iz Evropske unije.

Evropska komisija navodi da je rast u Srbiji zabeležen u skoro svim sektorima. U građevinarstvu je zabeležen rast od više od 20 odsto, dok je dobra poljoprivredna sezona podstakla taj sektor na dvocifreni rast.

U izveštaju se navodi da kratkoročni pokazatelji šalju mešovite signale u trećem tromesečju. S jedne strane, rast domaće potražnje nastavlja da jača, dok je industrijska proizvodnja u avgustu pala za 4,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Komisija navodi da su posle dužeg perioda, potrošači povratili poverenje što zajedno s poboljšanim uslovima na tržištu rada i rastu zarada treba da poveća potrošnju domaćinstava, kao i da bi s održivim fiskalnim performansama, javna potrošnja trebalo da obezbedi postojanu podršku rastu.

U izveštaju se navodi da bi s aktuelnom uravnoteženom fiskalnom politikom javni dug Srbije mogao biti blizu 50 odsto BDP-a do kraja 2020. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara