Ekonomisti: Železara smanjila proizvodnju, pašće i srpski izvoz

Foto: Pixabay

HBIS grupa, koja je vlasnik železare u Smederevu, ugasila je jednu od dve visoke peći i prepolovila svoju proizvodnju nakon što je pad međunarodne tražnje čelikom umanjio srpski izvoz za oko 100 miliona evra, piše Politika.

Kako prenosi ovaj dnevni list, kada je izvoz pao za trećinu na međugodišnjem nivou, na oko 211 miliona evra, Kinezi su peć stavili u režim "tihog hoda" i prepolovili proizvodnju najvećeg izvoznika Srbije.

"Razlozi gašenja visoke peći broj 1 u kompaniji HBIS Srbija jesu uticaj kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Evropske unije i smanjena potražnja za čelikom na tržištu, jer su mnogi naši klijenti obustavili proizvodnju usled pandemije COVID-19", obrazložili su u HBIS-u za Novu ekonomiju.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da pandemija jeste dovela do globalnih poremećaja, kao i da ništa od navedenog nije neočekivano, kada se udruži sa kvotama koje je Evropska unija uvela na uvoz čelika.

"Ako je jedna peć na tihom hodu, to praktično znači da mogu najviše da proizvedu milion tona čelika. To će se odraziti na izvoz, ali i na rast srpskog BDP-a, jer je železara imala značajno mesto u njegovom generisanju", kaže Savić.

On je podsetio i da smederevska čeličana zapošljava 5.500 radnika.

"U svakom slučaju, dobar deo radnika više nema šta da radi. Da li će oni ići na plaćeno odsustvo od 60 odsto plate ili će nekoga privremeno otpustiti, možemo samo da nagađamo. Nešto će promeniti što se tiče zaposlenih jer nije normalno da polovina fabrike ne radi, a da svi ostanu kao da se ništa nije desilo", kaže Savić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, inače, nije optimista kada je reč o pozitivnoj stopi rasta srpske privrede. 

Železara je zaslužna za preko tri odsto domaćeg BDP-a i njeno "iskakanje" iz sistema ne može da prođe bez posledica.

Kineska kompanija HBIS je pre dve godine skinula Fijat sa prvog najvećih izvoznika Srbije, kada je smederevski čelik prodala u svetu za oko 800 miliona evra. 

Čak i prošle godine, kada je Evropska unija uvela kvote na uvoz čelika, ona je zadržala prvu poziciju i izvezla čelik u vrednosti oko 600 miliona evra.

U najnovijem broju časopisa "Makroekonomske analize i trendovi", autori su zapazili i da se uticaju kvota za čelik pridružio i pad tražnje u eri pandemije.

Dodaje se i da je proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura smanjena je za 42 odsto. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara