Ekonomisti: Pomoć privredi racionalna, dotacije od 100 evra upitne

Foto: Nova ekonomija

Mere Vlade Srbije za pomoć privredi su u skladu sa međunarodnom praksom, odmerene i pravovremene, pod uslovom da krenu što pre da se primenjuju, ocenjuju Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta Srbije i Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu i bivši guverner Narodne banke Srbije.

Oni su gostujući na N1 naveli i da je mera dotiranja svakog punoletnog građanina sa 100 evra nije dovoljno odgovorna, te da bi ta sredstva možda trebalo usmeriti na socijalno najugroženije. Ta svota bi, navodi Altiparmakov, bila dovoljna da 150.000 građana koji ostanu bez posla godinu dana dobijaju naknadu za nezaposlenost.

Altiparmarkov ocenjuje da je Srbija u mnogo boljoj poziciji od većine zemalja regiona da navedene mere sprovede, da ima izbalansiran budžet i da može da izdrži i dodatno zaduživanje kako bi paket mera sprovlea u delo.

"Glavni rizik je što niko ne zna kako će se ova kriza odvijati. Taj najbolji scenario podrazumeva da će se kriza završiti za mesec, dva, međutim nikako ne znamo kako će se dešavati u Evropi i svetu", navodi Altiparmarkov i dodaje da će ova kriza biti veća od one iz 2008. godine.

Šoškić je naveo da je osnovni cilj da se pojedinci i preduzeća sačuvaju od bankrotstva, a kao jedan od najvažnijih problema vidi potencijalan nastanak nelikvidnosti unutar privatnog sektora, zbog čega je važno da svi namiruju svoje obaveze. Veruje da je ovo samo privremeni šok, koji će proći, kao i da se potrudimo da sve vratimo što pre u momenat koji je bio pre krize.

"Krajnje je neizvestan kraj ove krize, koliki će pad da se desi, tako da sve ove mere koje je država preuzela na sebe,  ako se postave u nivo BDP-a možda ne predstavljaju alarmantan nivo zaduženosti, ali moramo biti spremni na to da pad ekonomske aktivnosti može biti takav", kazao je Šoškić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Vesna

    A sta cemo mi koji smo bez posla vec mesecima i tek sada necemo moci da se zaposlimo. Samo se misli trenutno o penzionerima i poslodavcima i njihovim zaposlenim... Nas na koji smo na birou niko ne spominje. 100eur pomoć za svakog gradjanina i onog ko ima platu i onog ko nema ništa