Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog aero-zagađenja

Foto: Nova ekonomija

Energetska zajednica pokrenula je postupak protiv Srbije zbog neispunjavanja gornje granice Nacionalnog plana za smanjenje emisija u 2018. i 2019. godini. Komentarišući tu vest, inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je da kandidatura Grada Beograda za Zelenu prestonicu Evrope zvuči "neverovatno", pošto vlasti istovremeno "ne sprečavaju zagađenje životne sredine".

"Ovo je još jedan dokaz da naše vlasti ne rade ništa na rešavanju problema zagađenog vazduha, koji ostavlja sumorne posledice po naše zdravlje, osim što pokušavaju da izmanipulišu javnost, navodi u saopštenju Ne davimo Beograd (NDMBGD). 

Ova inicijativa navodi i da su emisije sumpor-dioksida bile šest puta veće od onih koje su maksimalno dozvoljene, a kao ilustraciju toga stanja navodi podatak da su samo termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu i TE Kostolac emitovale u proseku 35 puta više sumpor-dioksida od jedne prosečne termoelektrane u Evropskoj uniji. 

Ovo je već drugi postupak koji je pokrenut protiv Srbije za samo godinu dana, dok je u januaru prošle godine takođe pokrenut spor zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima.

EWB: SRBIJA SVETSKI LIDER U ZAGAĐENJU VAZDUHA

Ministarstvo rudarstva i energetike je tada saopštilo da Srbija, odnosno Elektroprivreda Srbije i ostale energetske kompanije u potpunosti postupaju u skladu sa merama koje su predviđene Nacionalnim planom za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija (NERP). 

"Uprkos tim tvrdnjama, nastupila je još jedna godina prekomernog zagađenja i neodgovornog odnosa srpskih vlasti prema građanima i građankama, te je nova reakcija Energetske zajednice sasvim logična", smatraju u organizaciji NDMBGD. 

Kako se navodi u saopštenju Energetske zajednice, čije je sedište u Beču i čiji je naša zemlja članica, najveći izazov za našu zemlju u sprečavanju zagađenja predstavlja poštovanje gornje granice za emisiju sumpor-dioksida.

Pored Srbije, prema njihovim rečima, Severna Makedonija suočava se sa problemima maksimalnih koncentracija za sumpor-dioksid i prašinu, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu ispunili gornje granice za sva tri zagađivača.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.