FOTO: Rob Hodgkins/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Er Srbija u plusu, ali zahvaljujući subvenciji od 2,4 milijarde

FOTO: Rob Hodgkins/Flickr (CC BY-SA 2.0)

 

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) primila je 2,46 milijardi dinara subvencija u 2018, što joj je omogućilo da godinu završi sa neto dobitkom od 1,45 milijardi, pokazuje finansijski izveštaj ovog preduzeća.

Ovo znači da bi bez subvencija od skoro 21 milion evra ova kompanija i petu godinu poslovanja završila u minusu, pokazuje izveštaj objavljen na sajtu Agencije za privredne registre.

Er Srbija saopštila je juče da je u 2018. godini ostvarila profit od 12,2 miliona evra „uz mere koje su podrazumevale unapređenje poslovanja, pripremu za širenje mreže koje je realizovano u junu 2019. godine, kao i optimizaciju procesa". 

U saopštenju nema pomena o dobijenim subvencijama.

Ova firma se pohvalila povećanjem prodaje „dodatnih usluga" od gotovo pet puta, kao i porastom prihoda od čarter-saobraćaja od 40 odsto u odnosu na 2017.

Međutim, finansijski izveštaj Er Srbije pokazuje da se ukupni bruto poslovni prihod tog avioprevoznika zapravo malo smanjio – sa 34 milijarde dinara u 2017. na 33,95 milijardi u 2018. godini.

Isti iznos subvencija od 2,46 milijardi dinara Er Srbija je primila i 2017, kada je završila godinu sa neto dobitkom od 1,9 milijardi dinara – većim nego u 2018.

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenačka Adrija Ervejz prijavila Srbiju zbog dodele subvencija Er Srbiji

 

Cene subvencionisanih letova „Er Srbije" previsoke za južnjake

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara