Erste Banka počela da odobrava kredite za podršku privredi

Erste Banka

Erste Banka je od ove nedelje započela plasiranje kredita za likvidnost i obrtna sredstva u okviru Programa ekonomskih mera Vlade Srbije za podršku privredi, nakon što je u petak, 8. maja zaključila Ugovor sa Republikom Srbijom i Narodnom bankom Srbije o državnoj garanciji za kreditiranje privrede, sa ciljem ublažavanja negativnih posledica pandemije korona virusa.

Preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima na raspolaganju su krediti u dinarima ili evrima, u iznosu do četvrtine prihoda kompanije u 2019. godini.

Rok otplate kredita je 36 meseci, u koje je uključen i grejs period od devet do 12 meseci.

Erste Banka u saopštenju navodi da je od proglašenja pandemije aktivno sarađivala sa državnim institucijama u definisanju mera podrške privredi i građanima, a da su krediti za finansiranje likvidnosti i obrtna sredstva "dobro izbalansirana mera" koja može da bude bitna komponenta podrške za održanje i unapređenje poslovanja kompanija u trenutnoj situaciji.

"Privrednici su pokazali značajno interesovanje za njih otkad su prvi put najavljeni kao vid podrške. Sa našim klijentima smo od tada u svakodnevnom kontaktu tim povodom, a znatan deo njih je već jasno definisao svoje potrebe kad je reč o dodatnoj likvidnosti. Na nama je da naše klijente, kao i sve one kojima je to potrebno, uz odgovarajuće savete podržimo", kazao je direktor Sektora poslova sa pravnim licima u Erste Banci Nikola Stamenković.

Stamenković je ocenio i da je moratorijum u otplati kredita bio dobra priprema za sprovođenje nove mere, a da su privrednici pauzom u uticao na to da privrednici mogu "staloženije da pristupe daljim koracima koji će im pomoći da očuvaju i poboljšaju likvidnost".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara