FOTO: Pixabay

EU Agencija: Zbog klimatskih promena više aflatoksina

FOTO: Pixabay

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pokrenula je javnu raspravu o rizicima po javno zdravlje koje nosi prisustvo aflatoksina u hrani, navodi se na sajtu te agencije.

Panel EFSA o kontaminantima u lancu ishrane (CONTAM) doneo je mišljenje o zdravstvenim problemima koje može da izazove izlaganje evropskog stanovništva aflatoksinu, o kom će se javna rasprava voditi do 15. novembra.

Između ostalog, u opširnoj studiji se navodi da je neophodno motriti na prisustvo aflatoksina zbog mogućnosti povećanja usled efekata klimatskih promena.

Ljudi u kontakt sa aflatoksinom najčešće dolaze putem kontaminiranih žitarica i njihovih derivata, a aflatoksin M1 se može naći i u mleku, preko kontaminirane stočne hrane.

Šest godina nakon što je u Srbiji izbila afera oko povišenog aflatoksina u mleku, dozvoljeni nivo je i dalje do 0,25 mikrograma po litru, pokazuje pravilnik za 2019. godinu. U Evropskoj uniji dozvoljena količina je 0,05 mikrograma po litru. 

Ovaj EU standard je među najstrožijim u svetu, dok na primer u Sjedinjenim Američkim Državama dozvoljena količina iznosi do 0,5 mikrograma po litru – dvostruko više nego u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

"Kiša će ublažiti štetu od suše"

Mleko u Srbiji zadovoljavajućeg kvaliteta

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara