Sem Fabrici FOTO: N1

EU izdvojila 2,2 miliona evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji

Sem Fabrici FOTO: N1
Evropska unija izdvojila je 2,2 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji, a program će u naredne dve godine sprovoditi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), saopšteno je na predstavljanju tog programa u Beogradu.

"Osnovni cilj programa je da mala i srednja preduzeća postanu što efikasnija i konkurentnija na tržištu", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je, na konferenciji u beogradskom hotelu Metropol, istakao da je reč o petom ciklusu programa pomoći malim i srednjim preduzećima u Srbiji, za koji je EU do danas ukupno izdvojila skoro 14 miliona evra.

"Cilj je da mala i srednja preduzeća u Srbiji uvedu evropske i međunarodne standarde u proizvodnji, da smanje troškove i razviju strategiju pronalaženja tržišta i izvoza robe", precizirao je Fabrici.

On je pozvao mala i srednja preduzeća u Srbiji da se prijave za novi ciklus podrške koji će EBRD sprovoditi u Srbiji u naredne dve godine.

Za najnoviji program podrške mogu da se prijave mala i srednja preduzeća u Srbiji koja su većinski privatna i većinski u domaćem vlasništvu.

Uslov je i da posluju najmanje dve godine i da imaju od 10 do 50 zaposlenih, kao i da su finansijski stabilna.

Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Zuzana Hargitai podsetila je da je kroz program podrške od 2001. prošlo 900 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, od kojih je dve trećine van Beograda.

Srbiji je potreban jači privatni sektor kao motor razvoja, predočila je Hargitai, dok je državni sekretar Ministarstva privrede Srbije Milun Trivunac rekao da će kroz najnoviji ciklus podrške moći da prođe najmanje 130 preduzeća u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara