Eurolitijum obustavio istraživanja u Valjevu, kaže problem je neznanje

Foto: Pixabay

Posle protesta koji su organizovali građani kompanija Eurolitijum saopštila je da je obustavila svoja geološka istraživanja u okolini Valjeva, preneo je portal Valjevska posla.

Iz te kompanije su naveli da su istraživanja na prostoru Valjevo sever započeli 26. aprila na osnovu "važećeg Rešenja o odobrenju za istraživanje" kao i da su istražne radnje izvodili "u smislu dinamike i tehnički, prema Projektu koji je odobren od strane Ministarstva rudarstva i energetike".

"S obzirom na to da su za nas najvredniji i da najviše poštujemo zdravlje i integritet naših zaposlenih, podizvođača i pripadnika lokalne zajednice, a da su prethodnih dana organizovane manje grupa građana dolazile u kontakt sa zaposlenima na terenu, kako bismo izbegli svaku, makar i najmanju nelagodnu situaciju, odlučili smo da 28. aprila istražne radnje obustavimo", piše u saopštenju.

Sud u Valjevu Euro Litijumu privremeno zabranio rudarenje

Ocenili su da je neznanje "najveći neprijatelj i najveća prepreka, u razumevanju načina i metodologije u celom procesu istražnih radnji".

"Na ovaj način degradirana je čitava jedna struka, rudarstva i geologije, koja je doprinela razvoju civilizacije i koja se kao i sve oblasti društva značajno unapređuje iz dana u dan", naveli su iz kompanije.

Dodali su da u timu te kompanije rade iskusni, vrsni profesionalci, kao i u timovima njenih podizvođača.

Kompanija je u svom samopštenju objasnila kako se geološka istraživanja rade na bezbedan način i kako se primenjuju metode koje omogućavaju da ne dođe do izlivanja vode iz bušotina.

Ipak, nadležni sud u Valjevu krajem prošle godine, toj kompaniji privremeno je zabranio geološka istraživanja, upravo zbog pritužbi građana koji su tvrdili da im je zagadila izvore vode u dvorištima.

Kanadska kompanija Euro Litijum Balkan realizuje dva projekta: "Valjevo-Mionica" i "Valjevo sever".

NOVE BLOKADE ZBOG ISTRAŽIVANJA LITIJUMA, SADA U VALJEVU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.