Foto: N1

Evo gde će Savski most biti izmešten

Foto: N1

Uklanjanje tramvajskog mosta počinje u junu sledeće godine, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Mora da se završi postavljanje šina na Mostu na Adi, kako bi ostala tramvajska veza između novog i starog dela grada. Kada se 31. maja završi postavljanje šina na Mostu na Adi 1. juna će početi uklanjanje starog Savskog mosta i izgradnja novog.

Kako je rekao, stari Savski most će onda biti postavljen na mestu između Novog Beograda i Ade Ciganlije. 

"Tako ćemo obezbediti vezu ta dva dela pešačko-biciklističkom stazom", zaključio je Goran Vesić. 

Govoreći o radovima u Karađorđevoj, Vesić je rekao da će rekonstrukcija početi u septembru ali da je pre toga moralo da bude urađeno mnogo toga. 

"Morali smo da ukinemo kamionski saobraćaj kroz grad, železniči saobraćaj je već prestao tuda da funkcioniše i do kraja godine će biti uklonjene šine i to već rasterećuje ulicu. Kada to budemo završili, kada se i šine uklone, moći ćemo da pristupimo rekonstrukciji Karađorđeve. Ona će biti rađena u dve faze. Prva faza koja počinje u septembru je od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave i to plaća Grad Beograd. Istovremeno ćemo raditi Karađorđevu i Savski kej od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave. Drugi deo rekonstrukcije od Brankovog mosta ali sa druge strane, biće urađen o trošku investitora Beograda na vodi, kao i fasade u tom delu ulice. Biće rekonstruisan i hotel Bristol, istovremeno u novembru, najkasnije u decembru će početi rekonstrukcija Savskog trga. Nakon rekonstrukcije saobraćaj će ići po obodima i trebalo bi da taj posao bude završen do sredine sledeće godine. To će biti novi centralni gradski trg na kome će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji", precizirao je Vesić. 

Kako je naveo, zgrada železničke stanice će postati muzej, a na mestu gde su sada peroni radiće se umetnička galerija. 

"Do kraja godine paraleno sa Savskom počeće izgradnja centalnog parka. Istovremeno sa rekonstrukcijom Savskog trga preduzeće Beograd na vodi će rekonstruisati Savsku ulicu. Bulevar Vudro Vilsona biće pušten i vozači će imati paralelnu vezu tokom rekonstrukcije Savske. Sa rekonstrukcijom Kneza Miloša krećemo na jesen sledeće godine kako bismo prvo završili Savsku, Savski trg, da pustimo Bulevar Vudro Vilsona kako bi saobraćaj mogao da se izmesti. Na proleće sledeće godine će početi rekonstrukcija ulica Cara Dušana, Džordža Vašingtona, 27. marta", naveo je zamenik gradonačelnika. 

Prema njegovim rečima, dolazni peron na autobuskoj stanici će biti ugašen tokom ove godine, izmešta se na Novi Beograd gde je već počela da se radi autobuska stanica. 

"Kao što je izmešten železnički saobraćaj na Prokop, tako se izmešta i autobuski, i to su planovi Beograda još iz 70-tih godina, a koje smo mi uspeli da realizujemo. Kada bude završen Savski trg i čitav taj prostor će biti potpuno nov centar grada. Beograd polako postaje grad koji će imati više centara, kao velike metropole", pojasnio je Vesić. 

On je podsetio da će radovi u Svetogorskoj biti završeni do 10. avgusta i dodao, nakon tih radova ulazimo u Takovsku od Jaše Prodanovića do 27. marta, to počinje 10. avgusta i biće završeno do 1. septembra. Ulica kneginje Zorke se radi i biće završena takođe do 1. septembra, Bulevar oslobođenja biće završen do 1. septembra, Balkanska do 15. oktobra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara