Evo ko i zašto seče drveće na Košutnjaku

Seča drveća u beogradskom parku Košutnjak vrši se radi izgradnje Nacionalnog trening centra za šest sportova, što će građani platiti više od 1,4 milijarde dinara, ili 12 miliona evra.

Građani koji žive u tom kraju grada, ali i šire, poslednjih dana oštro protestuju protiv seče stabala crnog bora stara 50 godina, za koje se u prvi mah nije znalo ni ko ih uklanja ni zašto.

Radi se o projektu izgradnje Nacionalnog trening centra za šest sportova, čiji je naručilac državni Zavod za sport i medicinu sporta Srbije, a koji će biti plaćen sa skoro 1.440.000.000 dinara bez PDV-a, prema dokumentima sa portala javnih nabavki.

Posao je poveren grupi kompanija koju čine Konkord Vest, SMB Gradnja, MPP Jedinstvo, agencija Premer Savković, KLEEMAN liftovi, Frenki-Alarm, DBS d.o.o, Muskulus d.o.o. i LKV centar, a odluka o dodeli ugovora objavljena je 20. maja. (Odluku možete videti na dnu teksta)

Na konkurs za javnu nabavku podnete su dve ponude, ali je samo zajednička ponuda navedenih kompanija ocenjena kao blagovremena.

Rok izvršenja je 20 meseci od uvođenja u posao, kako se vidi iz konkursne dokumentacije.

Inače, Zavod za sport i medicinu sporta takođe je investirao u dve veštačke stene za penjanje na Košutnjaku čija je cena čak milion evra, o čemu je BIRN pisao u martu.

Seča u Košutnjaku izazvala je revolt građana koji žive u blizini, a neki od njih, okupljeni na Fejsbuk stranici Petlovo brdo, su izašli na lice mesta.

„Zatekli smo veliki kamion sa prikolicom i nekoliko radnika koji su bili iznenađeni i zbunjeni, nisu pojma imali šta i za koga rade, nikakav radni nalog, planski dokument, plan seče ili bilo šta slično," objavila je ova stranica u sredu.

Sa druge strane, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Goran Bojović izjavio je za Večernje novosti da nema razloga za brigu.

„Ovde neće ’nići’ zgrade, već multifunkcionalna dvorana, za čiju izgradnju pripremamo teren", rekao je Bojović.

PROČITAJTE JOŠ:

Završavaju se radovi na četiri terena u Košutnjaku

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (5)

 • Darko

  Ne nadjose neko mesto bez drveca , pa da ga jos posume ? Ali ovako neko uzima i pare za prodaju drveta .

 • Milan

  Sinovi, pa tako ce posle da seku sve i betoniraju za parkinge, pa za koji kafic pa se malo prosiruje i za neku prodavnicu. Gamad zamenika Vesiceva, sta je sa gradonacelnikom a ne ova gnjida za koju niko nije glasao svuda mulja.

 • VladimiR

  Kriminal na delu. Kriminalci ćute. Vlast ćuti. Kako pronaći razliku i zašto je nema?

 • Goran

  Nije šija nego vrat, bahato do svemira. Što ne napraviše u Makišu na prvoj stanici BM, beogradskog metroa da narod lakše stigne već u šumu u park. Manijaci

 • gordana

  dakle, dvorana nije zgrada. bas lepo.

Vidi sve komentare (2)