FOTO: Pixabay

Evropa Nostra objavila kritički izveštaj o gondoli na Kalemegdanu

FOTO: Pixabay

 

Evropa Nostra, vodeća evropska organizacija posvećena kulturnom nasleđu objavila je izveštaj kojim se oštro kritikuje kontroverzni projekat gradnje gondole u okviru kulturnog dobra Beogradska tvrđava.

„Gradnja žičare nanela bi nenadoknadivu štetu autentičnosti i integritetu ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja", navodi se u zapažanjima i zaključcima iz izveštaja.

Kako se navodi, svrha i opravdanost projekta gradnje žičare nisu jasni, niti zasnovani na detaljnim analizama izvodljivosti i isplativosti, a u procesu razmatranja projekta gradnje žičare izostala je ozbiljna Studija uticaja na nasleđe.

Evropa Nostra navodi da bi se gradnjom žičare ugrozila transnacionalna nominacija Beogradske tvrđave na UNESKO Listu svetske baštine u okviru "Granica Rimskog Carstva”.

„Postoje jasni dokazi neopravdanih pritisaka na ustanove zaštite kulturnog nasleđa, kao i na neuključivanje stručnjaka i stručnih tela u procesu donošenja odluka i izdavanja mera zaštite", dodaje se u zaključcima.

Takođe, proces planiranja gradnje žičare karakterisao je manjak transparentnosti, izostanak javnog dijaloga i konsultacija sa relevantnim akterima, strukom i građanima.

Evropa Nostra formulisala je sedam preporuka za očuvanje i unapređenje Beogradske tvrđave, među kojima su preispitivanje svih upitnih dokumenata i dozvola izdatih u procesu planiranja gondole, i priprema studije uticaja ovog projekta na nasleđe.

Ova organizacija pozvala je na pronalaženje „adekvatnije, jefitinije i manje invazivne alternative žičari, kao što su pešački/biciklistički most ili sistem eko-čamaca".

Izveštaj je pripremljen na osnovu posete delegacije stručnjaka Evropa Nostre Beogradu od 4. do 10. maja 2019, koja je organizovana kako bi se objedinili napori za očuvanje Beogradske tvrđave.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobednika rekonstruiše firma koja gradi gondolu na Kalemedanu

Svi detalji renoviranja stepenica na Kalemegdanu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Op žica žica žica

    Ma jeli moguće!?!? Kakva gomila ljubomornih dunstera, koja ne poseduje vizionarske kapacitete kao naš menadžer i zameniiiiiiiiiii... (upao sam u rupu spasite me molim vas)