"Evropu savršeno ne interesuje stanje demokratije u Srbiji"

Opozicija nema osnova da se uzda u podršku Brisela i Vašingtona, rekao je novinar Le Monde diplomatique Ivica Mladenović u Novom danu televizije N1.

Komentarišući posetu izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera, Mladenović je naveo da Evropu "savršeno ne interesuje stanje demokratije u Srbiji" i da je ona Evropskoj uniji i Vašingtonu bitna isključivo zbog Kosova, a da istorijski sporazum o statusu Kosova može da isporuči samo jak lider.

"Očekujem još veće produbljavanje autokratije i ukidanje i ovih sloboda koje smo imali i to uz direktnu pomoć EU i SAD. Brisel i Vašington su trenutno problem, a ne rešenje", kazao je on.

Govoreći o rešenju statusa Kosova, on je ocenio da sve upućuje na to da smo u poslednjoj fazi postizanja dogovora, i da će on biti postignut ove ili sledeće godine.

"To naravno nije sigurno, a opozicija pokušava da profitira na tome. Pogrešna je taktika kritikovati vlast sa nacionalističke pozicije", zaključio je.

Protesti Jedan od pet miliona koji se održavaju po gradovima u Srbiji jesu korisni, ali nemaju potencijal za promenu onoga protiv čega se bore jer se ne obraćaju najugroženijima, ocenio je novinar Le Monde diplomatique Ivica Mladenović u Novom danu. Ako organizatori žele da se protesti prošire, moraju da uključe i socijalne zahteve, dodao je.

Mladenović je rekao da se protesti u Srbiji deluju dosta bezidejno, bezsadržajno i bezperspektivno, kao i da su problemi o kojima se upućuju poruke pre svega politički, dok su suštinski problemi građana socijalni.

"Podržavam te proteste, jer mislim da svako slabljenje vlasti može da je natera da ustukne pred neoliberalnim politikama, urušavanjem socijalnih servisa... Mislim da jesu korisni, ali nemaju potencijal za promenu onoga protiv čega se bore, jer su ograničeni pre svega na više srednje i srednje klase, i poruke protesta komuniciraju sa potrebama više srednje i srednje klase, ne mogu da komuniciraju sa ljudima koji su stvarno u problemu", kaže.

Mladenović je ocenio da poruke sa protesta ne mogu da komuniciraju sa radnikom iz Vranja koji radi za platu ispod minimalca, ili čovekom iz Niša koji prima minimalac ali vlasniku na ruke mora da preda određenu sumu da bi posao zadržao.

"Ti protesti ne komuniciraju sa ljudima koji su najugroženiji ovom politikom, tako da se ne mogu proširiti. Ako organizatori protesta žele jači mobilizacijski potencijal moraju da uključe socijalne zahteve", rekao je on.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • MicaUbica

    Reče čovek pametno.