Exit i dalje ne odustaje od održavanja festivala u avgustu

Foto: Pixabay

Muzički festival EXIT zasad ne razmišlja o otkazivanju svog ovogodišnjeg izdanja koje je pomereno za avgust, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Organizatori Egzita sigurni su da će posebne mere koje su predložene za vreme festivala biti efikasne. 

Biće postavljen odgovarajući broj sanitarnih stanica, a obezbediće i timove hitne pomoći, kao i "posebne objekate za izolaciju, u slučaju da u toku događaja neko od posetilaca pokaže bilo kakve simptome bolesti".

Biće obavezno i nošenje maski i rukavica kao i dnevno testiranje zaposlenih, dok posetioce čeka dezinfekcija prilikom ulaska na festival i maske. Ove mere su donete u saradnji sa drugim festivalima u Srbiji kao što su beogradski Birfest, Nišvil i Mjuzik Vik.

Egzit na svom zvaničnom sajtu navodi da "ukoliko bi došlo do manjih žarišta u pojedinim državama, posetioci iz tih zemalja će morati da prođu obavezan PCR test koji će biti ili izuzetno povoljan, ili čak sasvim besplatan", ali zasad nema reči o potencijalnim opasnostima ukoliko se bude povećavao broj zaraženih u Srbiji.

Međutim, mladi ljudi nisu potpuno uvereni u bezbednost održavanja ovog festivala. 

Festivali širom Evrope otkazani, ali Srbija održava svoje.

"Svi ostali svetski festivali su otkazani, pa mislim da bi i Egzit trebalo da se otkaže, jer lično sam posećivala svaki Egzit do sada i kada bih otišla ne bih se osećala prijatno, a ne osećam se prijatno uopšte kada pomislim na festival", kaže jedna od sagovornica RSE i dodaje "da ta odluka treba da se preispita".

Podsetimo, predsednica vlade Srbije Ana Brnabić po preporuci Kriznog štaba zamolila je Egzit Festival da ne otkazuje svoj program, već da pomere datum za kasniji termin.

Ona se sastala sa predstavnicima manifestacionog turizma, kako bi odredili uslove neophodne za održavanje festivala tokom avgusta i septembra.

Sastanku su prisustvovali predstavnici festivala Egzit, Guča, Birfest, Nišvil i drugi, na kojem su izložili probleme održavanja festivala zbog pandemije.

Brnabić je istakla da je održavanje manifestacija i festivala veoma važno, kako u cilju promocije lokalnog turizma, tako i u cilju oporavka manifestacionog sektora, koji je teže pogođen pandemijom.

Pandemija je primorala gotovo sve velike evropske festivale na otvorenom da odlože ili otkažu svoje programe.

Tako su, između ostalih, britanski Glastonberi, hrvatski InMjuzik, mađarski Siget, kao i nemački Rok em ring i Oktoberfest otkazani.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ana

    Beer fest je otkazan, tamo organizatori ipak malo vise vode racuna o ljudima. Sto se mene tice, Exit nakon godina nebrige o stanju tvrdjave u cije renoviranje nisu ulozili ni dinar, sad su zakucali sa nebrigom o zdravlju ljudi. To besplatno testiranje za posetioce, dok Novosadjani odnedavno ne mogu da se testiraju ni na sopstevni zahtev i placenje je samar u lice svima nama.