Fabrici: EU će podržati punu implementaciju rodne ravnopravnosti

Evropska unija je kroz pretpristupni program još 2016. godine izdvojila dva miliona evra bespovratne pomoći za jačanje rodne ravnopravnosti i razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je na konferenciji povodom Međunarodnog dana žena, na kojoj je predstavljen i taj program, istakla da su ta sredstva namenjena posebno za žene na selu.

Podsetila je da je Vlada Srbije donela Nacionalnu stategiju za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, i Nacionalnu startegiju za razvoj malih i srednjih preduzeća i konkuretnosti, koja je važna za ekonomsko osnaživanje žena.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je Delegacija, u pratnerstvu sa organizacijom UN Women upravo počela sprovođenje trogodišnjeg projekta Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti.

Cilj programa je napredak u primeni evropskih i nacionalnih obaveza u uspostavljanju rodne ravnopravnosti.

"Naš glavni cilj je potpuna implementacija principa rodne ravnopravnosti i kroz proces pridruživanja, EU će pružiti snažnu podršku Srbiji da ostvari ove ciljeve", rekao je Fabrici.

Zamenica regionalne direktorke UN Women iz Istanbula Sabin Frejzer istakla je da istraživanja pokazuju da jednaka prava koja žene i muškaraci u Srbiji imaju ne znače i jednak položaj.

"Iako su rodna ravnopravnost i prava žena sastavni deo strateških i drugih dokumenata u Srbiji, ona nisu uvek implementirana čime se održava neravnopravan položaj muškaraca i žena", rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica podsetio je da je pre tri godine formirano Koordinaicono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu šefica tog ministarstva i potpredsednica Vlade Zorana Mihajović.

On je istakao da Srbija među prvima uvodi "rodno budžetiranje".

Projekat EU Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti ima za cilj da unapredi položaj žena kroz podršku Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i Ministarstvu za evropske integracije.

U okviru projekta biće podržano 20 ženskih organizacija civilnog društva da sprovedu mere i razmene iskustva iz dobre prakse u primeni mera Nacionalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u oblasti ekonomskog osnaživanja i osnaživanja žena na selu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara