Sem Fabrici FOTO: N1

Fabrici: EU podržava preduzetničke projekte u Srbiji

Sem Fabrici FOTO: N1

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je nezaposlenost problem koji pogađa kako Srbiju, tako i zemlje EU, te zato EU u Srbiji podržava projekte koji podstiču preduzetništvo, naročito među mladima i ženama.

On je u Sjenici, drugog dana posete jugozapadnoj Srbiji, obišao preduzeće Masry Plus koje je uz podršku EU dobilo opremu za proizvodnju šećera i unapredilo svoje poslovanje.

"Mlade generacije treba da dobiju priliku da pokrenu i razviju svoja preduzeća, budu kreativni, kandiduju dobre poslovne ideje i iskoriste prilike koje se nude, dok je na vlastima da stvore okruženje koje je povoljno za poslovanje. Tako će mladi biti deo rešenja a ne deo problema", rekao je Fabrici.

On je pozvao lokalne samouprave kao i preduzeća da aktivno učestvuju u realizaciji novog programa EU PRO koji je usmeren na privredni i društveni razvoj lokalnih samouprava u Srbiji.

Trenutno je u toku javni poziv za preduzetnike i preduzetnice i mikro i mala preduzeća za koji je EU opredelila 4,5 miliona evra kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama.

Vlasnik preduzeća Masry Plus Hazir Dacić je rekao da je uz opremu koju je dobio od EU unapredio proizvodnju i zaposlio još četiri radnika, tako da sada ima 20 zaspolenih.

Fabrici je u Sjenici razgovarao i s predsednikom te opštine Hazbom Mujovićem, koji je istakao da je EU do sada u Sjenici podržala realizaciju više od 70 projekata u obasti infrastrukture, poljoprivrede, migracija i socijalne inkluzije.

On je u četvrtak u Novom Pazaru otvorio Festival evropskog filma, koji je ove godine u znaku kulturne baštine.

"Ključna poruka Festivala, kao i EU jeste različitost i očuvanje i poštovanje te različitosti u kojoj smo ujedinjeni u EU", rekao je Fabrici, istakavši da je upravo Novi Pazar grad bogat kulturom i različitostima.

Fabrici se takođe osvrnuo i na pregovore između Beograda i Prištine, koji je, po njegovim rečima, ušao u bitnu fazu, iako je delovalo da će upasti u zastoj, i izrazio nadu da će pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa biti brzo postignut.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara