Sem Fabrici FOTO: N1

Fabrici: Srbija ozbiljno kasni sa usvajanjem novog zakona o sprečavanju korupcije

Sem Fabrici FOTO: N1
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasadori Italije i Španije pozvali su danas vlasti u Beogradu da što pre usvoje novi Zakon o sprečavanju korupcije, dok je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da nikada nije kasno za tako važan zakon".

Fabrici je naveo da Srbija treba da obezbedi efikasne institucije za primenu i monitoring mera u borbi protiv korupcije, a da novi zakon upravo treba dodatno da osnaži Agenciju za borbu protiv korupcije i omogući njeno bolje povezivanje sa drugim držanim organima, posebno tužilaštvom.

"Ozbiljno se kasni sa usvajanjem novog zakona i mi sada moramo da malo poguramo stvari. Podstičem Ministarstvo pravde da se što pre završi tekst u skladu sa preporukama Greko i Akcionim planom za poglavlje 23 i 24, kako bi u skupštini bio što pre usvojen", rekao je Fabrici na skupu povodom završetka tvin-ing projekta Prevencija i borba protiv korupcije koji je trajao 30 meseci i koji je EU finansirala.

Fabrici je kazao i da Srbija treba da pruži dokaze za sprovođenje zakona, a da će konačan pokazatelj uspešnosti biti broj osuda zbog korupcije. 

"Postojanje političke volje je preduslov da se postignu takvi rezultati, ali treba da postoji i hrabrost za borbu protiv korupcije", rekao je Fabrici.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da u Srbiji postoji politička volja za obračun sa korupcijom i da vlast svakodnevno dokazuje da je to na listi njenih prioritet.

"Vi znate da se govorilo da je bilo kašnjenja u primeni Akcionog plana 23 i 24 i to jeste tačno, bilo je kašnjanja jer smo se rukovodili principom 'kvalitet pre brzine', ali za ovakav zakon koji je u pripremi ne može da bude kasno", rekla je Joksimović na skupu. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara